Egy új tanulmány felfedi, hogy egy hatalmas kozmikus buborékban élünk, egy óriási és titokzatos űrben

Az új tanulmány feltárja, hogy belül élünk egy nagy kozmikus buborék, egy óriási és titokzatos űr

A Föld 1000 éves vákuumfényben van átmérőjű, egyfajta kozmikus buborék, amelyet egy porréteg és hidegebb, sűrűbb semleges gáz vesz körül. A kutatók régóta azon töprengenek, hogy mi hozta létre ezt a „szuperbuborékot”. Egy tanulmány azt sugallja, hogy legalább 15 erőteljes csillagrobbanás fújta fel ezt a kozmikus buborékot.

Helyi buboréknak hívják, és pontosan hogyan és miért jött létre, a közepén lebegő Naprendszerrel. kihívás volt megmagyarázni. A Nature-ben megjelent új cikkben a kutatók úgy írják le, mint „magas hőmérsékletű, alacsony sűrűségű plazmaüreget, amelyet hideg, semleges gáz és por réteg vesz körül.”

Csillagászcsoport az Asztrofizikai Központtól | A Harvard & Smithsonian (CfA) és az Space Telescope Science Institute (STScI) rekonstruálja galaktikus környékünk evolúciós történetét, és az eddigi legnagyobb pontossággal sikerül feltérképeznie a Helyi buborékot. Az elemzés azt mutatja, hogy valószínűleg szupernóva-robbanások sorozata után alakult ki, amelyek 14 millió évvel ezelőtt kezdődtek.

" „Azt találtuk, hogy a napelem szomszédságában szinte minden csillagképző komplexum a Helyi buborék felszínén található, és fiatal csillagaik elsősorban a buborék felszínére merőlegesen tágulnak kifelé” – írták a szerzők a cikkben. „Ezen fiatal csillagok mozgásának nyomai azt a képet támasztják alá, amelyben a helyi buborék eredete a csillagszületés, majd a halál (szupernóva) kitörése volt, amely körülbelül 14 millió évvel ezelőtt ment végbe a buborék közepe közelében.” /p>

Az új tanulmány kimutatta, hogy nagy területen élünk kozmikus buborék, egy óriási és titokzatos űr

A csillagászok először azt feltételezték, hogy a szuperbuborékok szinte mindenütt jelen vannak a Tejútrendszerben fél évszázaddal ezelőtt, de statisztikailag nagyon valószínűtlennek tartották, hogy naprendszerünk egyben legyen. Érdekes módon a Helyi Buborék majdnem kellős közepén található.

Tudjuk, hogy a szupernóvák gázt és port szállíthatnak, ahogy kifelé tágulnak. Ezek a csillagrobbanások új csillagok létrehozásához szükséges anyagokat, például hidrogéngázt bocsátanak ki. Természetesen erre gondolhatunk, hogy megmagyarázzuk a rejtélyt, de a méretek és a bekövetkezés időpontjának pontos meghatározása nagyon összetett feladat. Ez kétszeresen is nehéz, mivel egy űrt kell mérni a belsejében, fényes csillagokkal körülvéve. Ennek megértése értékes információkkal szolgál a közeli csillagok eredetéről.

Alyssa Goodman, a Harvard professzora és a tanulmány társszerzője a felfedezést egy Tejútrendszerrel hasonlította össze, amely egy svájci sajthoz hasonlít, sok lyukkal, amelyeket szupernóvák lövellnek ki, és a sajtban új csillagok képződhetnek haldokló csillagok által létrehozott lyukak.

„Ez valóban egy eredettörténet; "Első alkalommal tudjuk megmagyarázni, hogyan kezdődött a közeli csillagok kialakulása" - mondta Catherine Zucker csillagász és adatvizualizációs szakértő.

Egy 3D-s tér-idő animáció feltárja, hogy minden fiatal csillag és csillagképző régió, A Földtől 500 fényéven belül üljön az általunk leírt óriási buborék felszínére.

A kutatást a Nature-ben tették közzé.


5 / 5 ( 5 Szavazatok )