Melyik a legmagasabb hegy Naprendszerünkben?

Mi a legmagasabb hegyünk Naprendszer?

A Tejútrendszer, az a fenséges galaxis, amely több száz, az emberiség által feltáratlan bolygónak ad otthont, a kutatók által kedvelt bolygók egyikének is otthont ad. , a Földhöz való közelségük (kb. 225 millió kilométerre) és a felszínéhez való viszonylagos „könnyű hozzáférés” miatt. Bár a tanulmányozásuk bonyolult lehet, mert a bolygók megváltoztathatják a köztük lévő teret, ezt a helyzetük okozza.

Még így is nagy felfedezések születtek szomszédos bolygónkkal kapcsolatban. Példa erre az impozáns Olümposz (latinul Olympus Mons) felfedezése, amelyet a Naprendszer legmagasabb hegyének minősítettek, és amely kolosszális 22 kilométeres magasságának köszönheti nevét. De valójában nem hegyről van szó, hanem sztratoszférikus vulkánról, vagyis meghaladja a 20 km-t. És nyilvánvalóan messze felülmúlja Földünk legmagasabb csúcsait.

De hatalmas mérete ellenére ez a nagyszerű óriás szabad szemmel nem észlelhető a Földről. A 19. században, amikor a kutatás megkezdődött, a tudósok nem tudtak mást elképzelni, mint egy egyszerű foltot.

Mi a legmagasabb hegy Naprendszerünkben?

Évekkel később olyan tudósok, mint Giovanni Schiaparelli felfedezték, hogy ez a hely egy lenyűgöző vulkánt borított, amely izzó lávafolyókat engedett át, és rajta fehér színű. ami egy ilyen foltból észrevehető volt, Schiaparelli elkeresztelte Nix Olympicanak, ami azt jelenti, hogy „az Olimposz havai”. Becslések szerint ennek a vulkánnak a létezése az Amazonas-korszakra nyúlik vissza (1,8 milliárd évvel ezelőtt a jelenlegi korszakig). Nemrég pedig a NASA felfedezte, hogy egy izzó lávafolyó továbbra is folyik, ami azt jelzi, hogy tevékenysége soha nem állt le.

Az Olümposz-hegy méretei, valóban ekkora?

Bár nagy méretű, ez a kolosszus az egyik legfiatalabb hegy (az Amazonas idején alakult ki) Era) a Naprendszer. A Tharsis-fennsíkon, a Mars felszínének magas domborzatán található, amely más vulkáni képződményeknek ad otthont. Ez a vulkán valamivel több mint kétszer olyan magas, mint a Mount Everest (8848 méter), és majdnem háromszorosa a Nevado Ojos del Salado vulkánréteg magasságának az Andokban.

A féltekén található. a vörös bolygó nyugati része, nagysága pedig összehasonlíthatatlan, ha betehetné a lábát a Marsra, akkor is lehetetlen lenne teljes egészében megnézni, hiszen nemcsak magasságát, hanem kiterjedését is mutatja. 600 kilométer sugarú kör alkotja a 283 000 négyzetkilométernyi felületet (ez Ecuador méretének felel meg!), amely hozzáadódik egy 85 kilométer széles, 60 kilométer magas és 3 kilométer mély kalderához.

Mi a legmagasabb hegy Naprendszerünkben?
Az Olimposz a Naprendszer többi hegyéhez képest

Ha valaki elképzelni akarná, nem tudná, mert a bolygó görbülete elkezdené elrejteni a sziluettjét, és a benyomás olyan lenne, mintha egy falra nézne. Az egyetlen módja annak, hogy az űrből szemléljük.

A természetnek ez a fenséges alkotása kétségtelenül érdemes tovább vizsgálni, hogy megismerjük legbensőbb titkait.


5 / 5 ( 6 Szavazatok )