A tudósok új nyomot fedeztek fel arról, hogy mi vezetett a megalodon kihalásához

A tudósok új nyomot fedeztek fel a mi vezetett a megalodon kipusztulásához

A megalodon, a valaha létezett egyik legfélelmetesebb cápa, kegyetlen és könyörtelen hidegvérű gyilkosként ábrázolták. Ami persze nem volt olyan nagyságrendű.

A tudósok ennek az állatnak a megkövesedett fogainak elemzése révén felfedezték, hogy ez a kihalt faj részben endoterm volt, vagyis hőmérsékleti testük volt 7 A Proceedings of the National Academy of Sciences

"Azt találtuk, hogy a megalodon testhőmérséklete jelentősen megemelkedett más cápákhoz képest, ami összhangban van azzal, hogy bizonyos fokú belső hőtermeléssel rendelkezik, ahogyan az állatok a modern endotermiát" mondta Robert Eagle, a tanulmány társszerzője, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) tengertudományi és geobiológiai professzora.

Az ilyen felfedezések arra utalnak, hogy ez a különleges tulajdonság kulcsfontosságú szerepet játszott e ragadozó faj hatalmas méretében és fokozatos eltűnésében.

Megalodon, egy hatalmas ragadozó

A tudósok új nyomot fedeztek fel arról, hogy mi vezetett a megalodon kipusztulásához< figcaption id="caption-attachment-147740" class="wp-caption-text">Megalodon Tooth

Otodus megalodon, más néven a Megatoth cápa körülbelül 15 méter hosszú volt, és az egyik legnagyobb tengeri ragadozó volt a mezozoikum korszak óta, amely 3,6 millió évvel ezelőtt halt ki az Eagle szerint. A kutatók elmélete szerint ezek az állatok melegvérűek, és megjegyezték, hogy a cápa fogaiban található szén-13 és oxigén-18 izotópok milyen szorosan kötődnek egymáshoz. Ebből a megállapításból arra a következtetésre jutottak, hogy a megalodon testének hőmérséklete 27°C között mozgott.

Ez a tulajdonság azonban nem kizárólagos a megalodonokra. Más hidegvérű ragadozó állatokkal ellentétben, amelyek hőmérsékletét a körülöttük lévő vizek szabályozzák, a modern fehér- és makócápákkal is megosztják ezt a tulajdonságot.

Endoterm állat létük hozzájárulhatott a hatalmas mérethez és a Ugyanezen tanulmány szerint a megalodonok ragadozóként való képességei. Ám e sajátosság ellenére a melegvérűség is oka lehet annak, hogy a világ fejlődésével kihalt, hiszen hatalmas állatlétszámú állat lévén túl sok energiát kellett felhasználnia hőmérsékletének szabályozására, így Way, kihalása egybeesik a Föld lehűlésével.

“Az a tény, hogy a megalodon eltűnt, a melegvérűség valószínű sebezhetőségére utal, mivel a magas anyagcsere fenntartásához állandó táplálékfelvétel szükséges. Valószínűleg az éghajlat lehűlése miatt változás következett be a tengeri ökoszisztémában, ami a tengerszint csökkenést okozta, megváltoztatva a megalodon által táplált táplálékfajták populációinak élőhelyeit, például a tengeri emlősöknél, ami kihalását okozta." Mondta Kenshu Shimada, a chicagói DePaul Egyetem paleobiológusa és a tanulmány vezető szerzője.

Az ősi cápáról való többet megtudva azonban segíthet a tudósoknak jobban megérteni az állatokat fenyegető veszélyeket. Hasonló tengerészek ma.

A jegyzet befejezéseként egy vicces mémet hagyunk:

A tudósok új nyomot fedeztek fel arról, hogy mi vezetett a megalodon kihalásához


4.5 / 5 ( 6 Szavazatok )