Vegyél egy mély lélegzetet, mielőtt megtudnád, hogy valójában mennyit használsz az agyadból, és nem, ez NEM 10%-a

Vegyél egy mély levegőt, mielőtt megtudnád, mennyit használsz az agyadból, és nem, ez NEM 10%
FORRÁS: Getty Images

Az emberiséget ősidők óta megzavarta legérdekesebb szervének, az agynak összetettsége. A történelem során számos mítosz merült fel, amelyek megpróbálják megmagyarázni titkait, és az egyik legkitartóbb > az a hiedelem, hogy csak a erős>agyunk 10%-a. Ez a mítosz könyveket, filmeket és mindennapi beszélgetéseket ihletett meg, és a kiaknázatlan agyi potenciál illúzióját keltette. De mi igaz ebben az állításban?

A csak 10% használatának fogalma egy hatalmas, feltáratlan területet sugall, tele >lehetőségekkel, ha csak tudnánk aktiválja azokat az ismeretlen területeket. A mítosz mögött meghúzódóigazság azonban arra ösztönöz bennünket, hogy gondoljuk át az agyműködésről alkotott felfogásunkat.

Lényeges, hogy a kezdetektől tisztázzuk, hogy a Az az elképzelés, hogy agyunknak csak 10%-át használjuk, valójában egy terjesztett mítosz. Bár továbbra is kering a kollektív képzeletben, a tudomány hiteltelenné tette ezt a hitet. Bár igaz, hogy még mindig sok rejtély övezi az emberi agyat, bizonyosan ismert, hogy teljes egészében működik.

< p>Egy egyszerű összehasonlítás segíthet megérteni ezt a fogalmat. Ha azt mondanánk, hogy az agyunknak csak 10%-át használjuk, az egyenértékű lenne azzal, mintha az izmoknak csak 10%-át használnánk. erős> lábunkból járni. Azigazság az, hogy mindenizmonkat használjuk, de nem egyszerre vagy a maximális kapacitásig. Hasonlóképpen, az agy kifejezetten az általunk elvégzett feladattól függően aktiválódik, lehetővé téve az információk hatékony feldolgozását.

Ez a 10% mítosz abból a felfedezésből ered, hogy az agy 10%-a az sejtnek csak neuron >. A neuronok, amelyeket gyakran a komplex agykeret főszereplőinek tekintenek, csak egy részét képezik a teljes képnek. A másik 90%-ot a gliasejtek alkotják, amelyek ugyanilyen döntő szerepet játszanak. Ahelyett, hogy passzív nézők lennének, ezek a sejtek fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy megkönnyítsék az információk átvitelét a neuronok között.

A Egy egyszerű Az analógia illusztrálhatja ezt a fogalmat. Képzeljük el, hogy a neuronok egy futball csapat játékosai, míg a gliasejtek az edzők és a támogatók. személyzet. Bár a játékosok a látható erő a pályán, a csapat nem működne a színfalak mögötti koordináció és támogatás nélkül. Hasonlóképpen, az agy átfogó rendszerként működik, amelyben minden komponens, legyen az neuron vagy gliális sejtnek létfontosságú szerepe van a globális agyműködésben.

Vegyél egy mély levegőt, mielőtt megtudnád, mennyit használsz az agyadból, és nem, ez NEM 10%
FORRÁS: Science Photo Könyvtár

Az az gondolat, hogy az agyunknak csak 10%-át használjuk, ütközik a >valóság A szerv energiája. Fiziológiailag az agy a szervezet működéséhez szükséges teljes energia körülbelül egynegyedét fogyasztja el. Továbbá logikátlan lenne, ha ekkora energiát igényelne. Ez a tény megerősíti azt az elképzelést, hogy az agy minden régiója különféle feladatokban vesz részt, és együttműködik az egyensúly fenntartása érdekében. > és a funkcionalitás.

Igen!, ez egy mítosz, hogy az agy 10%-a egy lenyűgöző, de megalapozatlan elbeszélés, amely megmaradt a népszerűkultúrában. Agyunkunk, egy csodálatos és összetett szervünk, teljes egészében működik, bár szelektíven az adott feladatnak megfelelően. Az agy valódi összetettségének megértése arra ösztönöz bennünket, hogy értékeljük a neuronok és a gliasejtek közötti együttműködést. /strong>, ezzel tisztázva a kiaknázatlan agyi potenciál gondolatát. Ahogy felfedezzük saját szervünk csodáit, világossá válik, hogy az igazság még a fikciónál is csodálatosabb.


5 / 5 ( 2 Szavazatok )