Tudományos események, amelyek 2024-ben az emberiség történetét jelzik

Tudományos események, amelyek meghatározóak lesznek a történelemben emberiség 2024-ben

Az emberi faj évről évre olyan tudományos eredményeket ért el, amelyek megerősítették mai civilizációnkat a nap folyamán . Ez a 2024-es év sem marad el, bemutatjuk azokat a tudományos vívmányokat, amelyek az új évet jelzik.

A tudomány egyetlen napra sem állt meg az első felfedezések vagy találmányok óta. A Nature tudományos folyóirat információi szerint még ma, 2024-re is vannak olyan kilátások, amelyek valószínűleg történelmet írnak. Itt többet megtudhat róla.

Mesterséges intelligencia vagy mesterséges intelligencia

Az előző évben láthattuk a mesterséges intelligencia nagy hullámát, az egyik leghíresebb a ChatGPT, mivel ez az egyik legteljesebb mesterséges intelligencia a piacon. Itt azonban nem áll meg minden, hiszen 2024-ben várható a már említett mesterséges intelligencia frissítése, valamint a Google általi közvetlen hatalmának elindítása.

2024-ben születik meg a mesterséges intelligencia új verziója. A világ leghíresebb mesterséges intelligenciája, a ChatGPT-5, a korábbi verzióknál teljesebb verzió. Hasonlóképpen abban a megtiszteltetésben lesz részünk, hogy láthatjuk a Gemini, a Google mesterséges intelligencia elindítását.

Emellett, mintha ez még nem lenne elég, a Google elindítja az AlphaFoldot is, a Google DeepMind eszköz mesterséges intelligenciáját, egy mesterséges intelligenciát, amely képes azonosítani az emberi DNS-ben bekövetkező változásokat, amelyek betegségeket okozhatnak.

< strong>Szuperteleszkópok

Chilében van néhány ígéretünk a csillagászat terén. A chilei Vera C. Rubin obszervatórium megkezdte az égbolt megfigyelését az egész déli féltekén egy 8 méteres szuperteleszkóppal, amely nagy teljesítményű, 3,2 megapixeles kamerával van felszerelve, amely a legnagyobb csillagászat céljára épített kamera. Ezt aszteroidák, csillagok, üstökösök és egyéb átmeneti jelenségek megfigyelésére fogják használni a Földhöz képest.

Hasonlóan az Atacama-sivatagban található Simons Obszervatórium, amely 2024-re tervezi az építését. A tervek szerint primitív gravitációs hullámokat, azaz az Ősrobbanásból származó jeleket fogja el.

Tudományos események, amelyek az emberiség történetét jelölik majd 2024-ben
Kép jóváírása: Automatika és műszerek

Genetikailag módosított szúnyogok

Bár úgy hangzik, mint egy film, Ausztráliában egy ideje zajlik a „World Mosquito Program” nevű projekt, amely – ahogy a neve is sugallja – a szúnyogokkal való tudományos munkára fókuszál. Ez a projekt sok beszélnivalót ad, hiszen jelenleg egy brazíliai gyár tette meg a lépést ennek a munkának a kezdete felé.

Szúnyogok sorozatának genetikai módosítása, amelyet majd kiadnak Az egész világon baktériumtörzzsel fertőzött rovarokról van szó, amelyek lehetetlenné teszik számukra, hogy patogén vírusokat terjesztjenek az emberekre. Ennek a projektnek az a lényege, hogy ezek a módosított szúnyogok keveredjenek természetes fajukkal, egészen addig a pontig, amíg kiszorítják őket, és ártalmatlanná válnak, ha olyan betegségekkel fertőzik meg az embereket, mint a dengue-láz vagy a Zika.

A Hold.

Az 1970-es évek óta a NASA néven is ismert National Aeronautics and Space Administration nem indított küldetést természetes műholdunkra, de ez 2024-ben megváltozik, mivel ez az űrszervezet néhány mások több űrmisszió indítását tervezik, hogy fajunkat visszahelyezzék a Hold felszínére.

Az Artemis II lesz az első küldetés, amely az Artemis III nevű második holdmisszió pilléreit fogja lerakni, az utóbbiban. abban a megtiszteltetésben lesz részünk, hogy láthatjuk az első nőt, aki felteszi a lábát a Hold felszínére.

Kínai erőfeszítéseket is várnak a Holdra irányuló küldetéshez, amelynek középpontjában a Hold sötét oldaláról vett minták gyűjtése áll. .

És ha már a holdaknál tartunk, megfigyelői leszünk a NASA Clipper küldetésének is, amelynek célja a Jupiter Europa holdja. Ugyanígy van a Martian Moons eXploration, a Mars holdjait meglátogató japán küldetés.

Szuperszámítógépek

Több mint 260 kilométer vezetékezéssel , több teniszpálya méretével rendelkezünk a Jupiter szuperszámítógéppel, Európában található. Másodpercek alatt képes olyan számításokat végrehajtani, mint senki más.

Hasonlóan az Egyesült Államokban is létezik néhány szuperszámítógép-verzió. Az illinoisi Argonne Nemzeti Laboratóriumban létrehozott Aurora és a kaliforniai Lawrence National Laboratoryban született El Capitan egyaránt az orvostudomány területére összpontosított.

Sötét anyag

A tudomány úgy véli, hogy az univerzum anyagának 70%-a sötét anyagból származik, amely az emberi felfogás számára még nagyon ismeretlen anyag. Ebben a 2024-ben várhatók a BabyAIOX eredményei, egy olyan kísérlet, amelyből információ várható, hogy megértsék ennek a sötét anyagnak a viselkedését.

Küzdelem a COVID-19 ellen

< p>Ennyi év után az új betegség elleni folyamatos küzdelemben az emberi faj végre előrébb jut, amiért egy pillanatra sem állt meg, mert annak ellenére, hogy a vakcinának már több változata létezik, a harc nem teljesen vége.

A tudomány 2024-re azt várja, hogy a vakcinák verzióit folyamatosan fejlesztik, így a vírus többi verziója is megtámadható lesz. Hasonlóképpen, létrehoztak egy intranazális gyógyszert, amely várhatóan immunitást generál a légutakban, hogy megakadályozza a koronavírus új változatai által okozott fertőzést.

Még az Egészségügyi Világszervezet is igyekszik intézkedéseket tenni 2024-re, ahol a javulás Javasoljuk, hogy a kormányok reagáljanak egy globális világjárvány fenyegetésére.


5 / 5 ( 1 Szavazatok )