Perihélium: az a csillagászati ​​esemény, amelyet a Föld 2024 januárjában tapasztal

Perihélion: az a csillagászati ​​esemény, amelyet a Föld 2024. januárjában tapasztal
Képek forrása: Pinterest

Az idő előrehaladtával egyre többet tudhatunk meg a csillagászati ​​eseményekről, amelyek mindig napirenden vannak, és egy különleges és egyedi pillanatot jeleznek. Ezért a Naprendszerünk, és ebben az esetben a Föld dinamikájának tanulmányozása segít megérteni, mi vesz körül minket az űrben, és megmagyarázni a különféle kérdéseket a csillagok ismeretétől egészen a bolygónkra az űrből érkező fenyegetések részletességéig. Mindezen és további események ismerete nagy hatással lehet a világunkra, mint amilyenről alább beszámolunk.

Az egyik ilyen esemény pontosan január 3-án, szerdán történik mivel ez az a pillanat, amikor bolygónk eléri a perihéliumot, ahogy ez általában évente történik, ez az esemény az a pillanat, amikor a Föld a legközelebb van a Naphoz elliptikus pályáján. Ebben a pillanatban a Nap valamivel több, mint 147 millió km-re van, a perihéliumban Földünk eléri a körülbelül 30,75 km/s-os maximális transzlációs sebességet, vagyis körülbelül 5 millióval kevesebbet, mint a legnagyobb távolság, az aphelion néven ismert pillanata. amely 2024. július 5-én fog bekövetkezni.

Ez az esemény körülbelül két héttel a decemberi napforduló után következik be, ugyanez történik az aphelion esetében is, amely a júniusi napforduló után következik be, amikor a déli félteke halad télbe. Ez azonban nem mindig volt így, hiszen 1246-ban a decemberi napforduló egybeesett azzal a nappal, amikor bolygónk perihéliumát észlelte, és azóta a perihélium és az aphelion időpontja 58 évente egy napon változott. Ezekkel a számokkal a matematikusok és a csillagászok meg tudták becsülni, hogy 4000 év múlva a perihélium és a márciusi napéjegyenlőség egybeesik.

Miért fordul elő perihélium?

Most az aphelion szó a görög „peri” (környező) és „helios” (nap), „a Nap körül” szavakból származik. És ahogy korábban említettük, bolygónk Naphoz legközelebbi pontját perihéliumnak nevezik, és ez azért történik, mert a Földnek a Nap körüli forgása nem tökéletes kör, hanem inkább ellipszis alakú. , ezt az elméletet a népszerű német csillagász, Johannes Kepler fogalmazta meg, aki Galileo Galilei kortársa volt. Ezért az ellipszis alakú forgással az évben előfordulhatnak olyan időszakok, amikor bolygónk közelebb van a Naphoz, máskor pedig távolabb van, ahogy az aphelionnál említettük.

Perihélium: az a csillagászati ​​esemény, amelyet a Föld 2024. januárjában tapasztal
Képek: NOAA

A perihélium hatással van ránk?

A válasz nem, vagy nos, szinte nem, mivel a hőmérséklet változása szinte észrevehetetlen, mindössze 3%, ennek ellenére sem a perihélium, sem az afelion nem befolyásolja a Föld évszakait. Egy másik dolog, ami megtörténik, az az, hogy a Föld sebessége nő (mint említettük), míg az aphelionban a sebessége csökken. Létezik egy törvény, ami ennek megfelel, és ez Kepler első törvénye, amit az egyenlő területek törvényének is neveznek, ez a törvény megállapítja, hogy a bolygót és a Napot összekötő sugárvektor egyenlő időkben egyenlő területeket söpör át.

Az olyan események, mint a perihélium és az aphelion, a naprendszerünk más bolygóin is megtörténnek, és néhányon, évente többször is, mint például a Merkúr és a Vénusz esetében, ahol négyszer, illetve 2-szer, illetve a többi bolygón. a bolygók egymástól nagy távolságban, több tucat, sőt több száz év alatt is előfordulnak, mint az Uránuszban. Előző aphelionja 2008-ban volt, a következő perihéliumja pedig 2050-ben lesz, vagy a Plútó törpebolygón, amelynek előző aphelionja 1989-ben volt, a következő perihéliumja pedig strong> strong> 2113-ban lesz. Ha ezt és további információkat szeretne megtudni, a következő linket meghagyjuk, hogy áttekintse.


5 / 5 ( 7 Szavazatok )