Miért tojnak a csirkék minden nap egy tojást?

Miért tojnak a csirkék minden nap egy tojást?
FORRÁS: Ckstockphoto- Canva

A csirkék kitűnően képesek tojást tojni, gyakorlatilag az év minden napján. Ez a jelenség, amely egyszerűnek tűnik, egy összetett biológiai alkalmazkodás eredménye, amely egyensúlyt keres ezeknek a madaraknak a szaporodásában.

Becslések szerint. , a csirkék körülbelül 26 óránként ovulálnak, ami fáradhatatlan tojástermelővé teszi őket. Ez az állandó tojásrakási ritmus összefügg a faj túlélését biztosító biológiai stratégiával. A neves angol kutató, David Lack felfedezte, hogy a madarak általában annyi tojást tojnak, ahány fiókát fel tudják nevelni és gondozni tudják, amíg el nem érik az önállóságot.

Ebben az értelemben érzékeny biológiai egyensúly áll fenn. Ha a madarak túl sok tojást tojnának, nem tudnának kellő figyelmet és törődést fordítani minden fiókára, ami felesleges energiafelhasználást eredményezne. Másrészt, ha a tojások száma nem lenne elegendő, a faj túlélése veszélybe kerülne. Ez a stratégia azt jelenti, hogy a madarak, például a pingvinek, darvak és albatroszok egyetlen tojást tojnak, mivel a fiatalok intenzív gondozást igényelnek, míg a galambok és a kolibri kettőt.

Most a tyúk napi rutinjára fogunk összpontosítani. Ezek a madarak életük huszadik hetétől kezdik meg a tojástermelést, egy olyan növekedési és fejlődési folyamat után, amely elvezeti őket az ivarérettséghez. A reproduktív rendszere, amely petefészkekből és petevezetékből áll, csak a bal oldalon lévő petefészkeket használja, amelyek egy szőlőfürthöz hasonlítanak, hierarchiájával: különböző méretű tüszők.

Ha létrejött, a tojás a kloákán az izomösszehúzódások segítségével kilökődik. Érdekes megjegyezni, hogy egyes tanulmányok kimutatták, hogy a tojás akár 180 fokkal is elfordulhat a folyamat során.

Becslések szerint egy tyúknak több mint négyezer petesejtje van, amelynek csak egy része fejlődik sárgává, amíg a kakas hímivarsejtje egyesül a tojással. Érdekes módon, ahogy a tyúk öregszik, megfigyelték, hogy a tojások hajlamosak nagyobbra válni.

Amikor egy tyúk eléri az öt vagy hat éves kort, abbahagyja a rendszeres tojásrakást. Szaporodási ciklusuk korai szakaszában gyakori, hogy a peték kisebbek, és idővel fokozatosan nőnek. Ez a szaporodási életciklus megmagyarázza, hogy amikor a tojásokat szinte naponta eltávolítják, ahogyan az emberi fogyasztásra szánt termelés során előfordul, a tyúkok miért tojják folyamatosan azokat.

Miért rendelkeznek a tyúkok ezzel a csodálatos képességgel, hogy tojást tojjanak, függetlenül attól, hogy hogy hozzáférnek-e egy kakashoz? Ez a jelenség a csirkék mintegy 7500 évvel ezelőtti háziasításáig nyúlik vissza, Délkelet-Ázsiában. A házi csirke (Gallus gallus domesticus) a Délnyugat-Kína, Észak-Thaiföld és Mianmar dzsungelében élt Gallus gallus bankiva alfaj hibridizációjából jött létre. A korábbi hiedelmekkel ellentétben az európai csirkékről kiderült, hogy az indiai dzsungelben élő vörös madaraktól származnak.

 Miért tojnak a csirkék minden nap egy tojást?
FORRÁS: Chalabalaphotos- CANVA

A 19. század végén őrület tört ki a legjobb csirkefajták megszerzésére, olyan példányokat keresve, amelyek termékenyek a tojásrakásban és ahúsminőségben. Manapság a legtöbb ipari csirke a New Hampshire vagy a Leghorn fajtákhoz tartozik, amelyeket gondosan választottak ki, hogy megfeleljenek a termelési szabványoknak.

Az, hogy a csirkék minden nap képesek tojást tojni, több ezer éves biológiai evolúciójuk eredménye. Erről az egyszerűnek tűnő folyamatról kiderül, hogy egy összetett alkalmazkodás, amely garantálja a faj túlélését, és amelyet az ember már ősidők óta kihasznál. A csirkék mindennapi élete tojásrakási rutinjaikkal egy izgalmas víziót kínál a biológia és a háziasítás közötti kapcsolatokról a történelem során.


4.8 / 5 ( 4 Szavazatok )