Miért találjuk olyan nehéznek teljesíteni újévi céljainkat? A tudománynak megvan a magyarázata

Miért olyan nehéz teljesíteni újévi céljainkat? A tudománynak megvan a magyarázata
FORRÁS: Getty Images

A halogatás, az a mélyen gyökerező szokás, amely megakadályozza, hogy teljesítsük újévi fogadalmainkat, állandó kihívást jelent életünkben. Minden decemberben megszáll bennünk a megújulás késztetése, ami arra késztet bennünket, hogy olyan célokat fogalmazzunk meg, amelyek bár jó szándékúak, az új évbe lépve gyakran feledésbe merülnek.

A kezdeti motiváció > arra késztet bennünket, hogy korán keljünk, gyakoroljunk, diétázzunk vagy abbahagyjuk a rossz szokásokat, például a dohányzást. Idővel azonban ez a kezdeti akaraterő elhalványul, és azon kapjuk magunkat, hogy elfelejtjük az év elején oly nagy meggyőződéssel tett ígéreteinket. Miért olyan nehéz megvalósítani acéljainkat?

Az egyik alapvető ok az, hogy irreális vagy elérhetetlen célokat választunk. Sokszor engedjük meg magunknak, hogy inkább a vágy, mint a valóság ragadjon el, és olyan kihívást jelentő célokat tűzzünk ki magunk elé, hogy azok megtartása vállalhatatlan teherré válik. Ha nem érünk el azonnali eredményeket, a motiváció csökken, ami frusztrációt generál, és kihat az önbecsülésünkre.

Egy másik gyakori akadály a több egyidejű cél kiválasztása. A kezdeti lelkület arra késztet bennünket, hogy átfogó céllistát állítsunk fel, de ha túl sok célt teljesítünk egyszerre, az stresszt generálhat, és végül kudarchoz > vezethet. . A fáradtság és az önkontroll hiánya miatti impulzív döntések meghozatala gyakran a jó szándékú célok feladásának kezdete.

A céljaink tisztázatlansága szintén döntő szerepet játszik a kudarcban. Lényeges, hogy a célok konkrétak és jól meghatározottak legyenek, ne pedig homályos törekvések. A célok megfogalmazása vágyként, mint például a dohányzásról való leszokás, nem hatékony. Ehelyett világos és pontos célokat kell meghatároznunk, amelyek útmutatóul szolgálnak a szükséges következetesség fenntartásához.

A másik meghatározó tényező a céljaink eléréséhez szükséges strukturált terv hiánya. A célok egyszerű megfogalmazása nem elég; Létfontosságú, hogy olyan napi, heti és havi tervet készítsünk, amely lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük fejlődésünket. Ez különösen fontos, ha a káros szokások elhagyására törekszünk, mivel a tervezett megközelítés különbséget tehet a siker és a kudarc között.

Hogyan győzhetjük le ezeket az akadályokat, és végre teljesíthetjük újévi fogadalmainkat?

Íme néhány egyszerű és hatékony lépés, amelyek változást hozhatnak: p>

Kezdje egyetlen céllal: Egyszerre egy célra összpontosítson, hogy elkerülje a stresszt és a túlterhelést.

> Írja le, és hivatkozzon rá:Ha papírra veti céljait, kézzelfogható hivatkozást ad. Ellenőrizze gyakran, hogy összpontosítson.

Alakítsa át konkrét cselekvésekké: Alakítsa át céljait gyakorlati és megvalósítható cselekvésekké. Tedd fel magadnak a kérdést: Mit tehetek még ma az induláshoz?

Miért kerül ennyibe a céljaink elérése Újévi célok? A tudománynak megvan a magyarázata
FORRÁS: Pexels

Strukturált terv kialakítása: Készítsen részletes programot, amely napi, heti és havi időszakra vonatkozik. Ez a terv útmutatóul szolgál majd a célok fokozatos eléréséhez.

Ossza meg céljait: kommunikálja céljait a családdal és a barátok felbecsülhetetlen értékű támogatási rendszert nyújthatnak Önnek. Támogatásuk kulcsfontosságú lehet a nehéz idők átvészelésében.

Jutalmazd meg magad: Ünnepelje meg az elért eredményeit, akár valami anyagi, akár élményekkel. Sikereinek felismerése megerősíti a motivációt és tükrözi az elért előrehaladást.

Kerülje el a megszállottságot: Dolgozz folyamatosan és fokozatosan, mindenekelőtt az lelki egészségedet helyezve előtérbe. Ne verje fel magát a kudarcok miatt; Ehelyett tanuljon tőlük, és szükség szerint módosítsa a tervet.

A halogatás leküzdése és az újévi fogadalmaink betartása összpontosítást, tervezést és türelmet igényel. Reális, konkrét és elérhető stratégiák elfogadásával vágyainkat kézzelfogható eredményekké alakíthatjuk. Idén hagyjuk magunk mögött a halogatást, és engedjük át magunkat egy erősebb és elkötelezettebb változatunknak. Hajrá ezekre a célokra!


5 / 5 ( 2 Szavazatok )