Miért sárga a vizelet? Amerikai tudósok felfedezték a vizelet sárga színének okát

Miért sárga a vizelet? Amerikai tudósok felfedezték a vizelet sárga színének okát
Képek forrása: Ivan-balvan | Getty Images

Tápanyagokra és vízre van szüksége szervezetünknek a megfelelő működéshez. De ahogyan a funkcióinak megőrzéséhez élelmiszerre van szükség, ugyanúgy el kell dobni mindent, amire már nincs szüksége. A szervezet a méreganyagokat és a felesleges folyadékot az izzadással és vizeletürítéssel távolítja el, vagy amit a köznyelvben vizelésnek nevezünk.

A vizelet átlátszó, sárgás vizes folyadék, jellegzetes szaggal. a vesékben, és a húgyúti rendszeren keresztül ürül ki, ebből az anyagból naponta körülbelül 1,4 liter ürül ki. Annyira ismerjük ezt a folyadékot, hogy talán soha nem is gondoltuk, miért van ilyen jellegzetes színe. A tudósok feltették maguknak ezt a kérdést, és egy amerikai kutatócsoport megtalálta a választ erre a furcsa kérdésre.

Miért sárga a vizelet, és mi okozza?

A Marylandi Egyetem egyik csapata a Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmányban feltárta a megállapítást a miért ilyen színű a vizelet. Ennek az elszíneződésnek az oka abilirubin-reduktáz nevű enzim.

Az egyetem csapata elmagyarázta, hogy amikor a vérben jelen lévő vörösvértestek lebomlanak, körülbelül 6 hónapos élet után egy sárga-narancssárga epe pigment termelődik, amelyet bilirubinként ismerünk. A bélben a mikrobák létrehozzák a bilirubin-reduktáz enzimet, hogy a bilirubint színtelen vegyületté, az úgynevezett urobilinogénné alakítsák át, amely spontán módon urobilinnek nevezett molekulává bomlik.

És ennek a vegyületnek (urobilin) ​​köszönhető a vizelet Brantley Hall professzor, a tanulmány igazgatója szerint a sárga színű.

“A bilirubin-reduktáz enzim felfedezése végül megfejti a vizelet sárga színének titkát. Hihetetlen, hogy egy mindennapi biológiai jelenség ilyen sokáig megmagyarázhatatlan volt, és csapatunk örül, hogy meg tudtuk magyarázni” – mondta Hall professzor nyilatkozatában.

Miért sárga a vizelet? Amerikai tudósok felfedezik a vizelet sárga színének okát
Képek forrása: controllab.com

A felfedezés nem csak azoknak a kíváncsiságára vonatkozik, akik kíváncsiak, miért a hulladéknak ez a színe van, de a fent említett enzim felfedezése segíthet a bélmikrobióma szerepének kutatásában olyan betegségekben, mint a sárgaság vagy a bélgyulladás, ennek oka, hogy a bélből kiválasztandó bilirubin felszívódik. feleslegben kerül be a véráramba, ami sárgaságot okozhat, ami a bőr és a nyálkahártyák sárgulása a vérben a megnövekedett bilirubinkoncentráció következtében.

A csapat megállapította, hogy bár a bilirubin-reduktáz szinte minden egészséges felnőttben jelen van, az újszülötteknél és a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél gyakori, hogy hiányzik ez az enzim. A tanulmány másik szerzője, Xiaofang Jiang kutató pedig megemlítette, hogy ennek az enzimnek az azonosítása után megvizsgálható, hogy a bélbaktériumok hogyan befolyásolják a bilirubinszintet és a betegségeket, például a sárgaságot. És mivel ez a felfedezés segíthet más betegségek eredetének feltárásában, ez egy olyan felfedezés, amely óriási hatást váltott ki a tudományos közösség körében.


5 / 5 ( 4 Szavazatok )