Lépésről lépésre, hogy sikeresen neveld a saját manzano chilit egy edényben

Lépésről lépésre a saját manzano chili cserépben történő sikeres termesztéséhez
Képek forrása: Pinterest

Napjainkban nagyon gyakorivá vált, hogy sokan szeretnének saját kertet alapítani otthon, mert ennek több előnye is van, mint például, hogy kéznél lehetnek természetes és vegyszermentes termékei saját fogyasztásra, Ezzel egy kis pénzt megtakaríthat, és nem szükséges bevásárolni a szupermarketbe, hogy megvásárolja ezeket a termékeket.

A manzano chili (Capsicum pubescens), Peruban és annak termesztésében őshonos Az ősi időkig nyúlik vissza. Az inka előtti időszak (5000 évvel ezelőtt) a Scoville-skála szerint 100 000 és 200 000 egység között van. Húsos, zöldtől pirosig, sárgáig vagy narancssárgáig változó színű chili, amely sok vizet tartalmaz.

És mivel nagyon finom fűszer, érdemes legyen otthon saját manzano chili növénye. Szaporítása nem nehéz, ezért ha manzano chili növényeit tervezi, ebben a cikkben megtanítjuk, hogyan termesztheti otthon a chili növényeit a magjaiból. Vegye figyelembe a következő útmutatót.

Növelje saját manzano chili növényeit a lépésről lépésre követve

Csíráztassa ki a magokat

Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy kéznél legyen a manzano chili magvak. Lehetőleg távolítsa el őket közvetlenül a gyümölcsről, és hagyja száradni a napon egy egész napig.

Amikor nagyon kiszáradtak, vegyünk egy magágyat nedves talajjal (kb. 5 cm-es talajjal), és ültessük el. Terítsük szét a talajon, és takarjuk be egy kis univerzális vagy más szubsztrátummal, de hagyhatjuk is.

A magokat enyhén öntözze meg, ügyelve arra, hogy ne süllyedjenek el túlságosan, és tegye ezt naponta az első 15 napban. Látni fogja, hogy a magok 12 nap múlva kezdenek csírázni. 30 vagy 45 nap elteltével észre fogja venni, hogy a növényeknek 8 levele lesz, és ideje átültetni őket egy cserépbe.

Lépésről lépésre a saját manzano chili cserépben történő sikeres termesztéséhez
Kép forrása: tierrasustentable.com

A manzano chile növények cserépbe ültetése

Amikor a levelek láthatók, vegyen ki két-három hajtást a növényből, és ültesse el egymástól bizonyos távolságban egy kis cserépbe, ügyelve arra, hogy a csírák teljes gyökerekkel keljenek ki.

Vegyünk egy cserepet földdel. és készítsen egy lyukat, ahová a növényeket helyezi el. 45 vagy 65 nap elteltével a növényeknek körülbelül 10 levele lesz, ezalatt újra át kell ültetni közvetlenül a kerti talajba vagy egy nagyobb cserépbe.

Ha cserépbe ülteti át, akkor érdemes legyen elég mély. 30-40 centiméter és 20 vagy 30 centiméter széles.

Virágzás közben fél liter vagy egy liter vízzel kell öntözni, és amikor termést hoz, a víz mennyisége kb. egy litertől másfél literig.

A manzano chili növényeinek gondozásához elegendő napfényre van szükség, a napi öntözéssel elkerülve a vizesedést, valamint a talaj jó vízelvezetését. A gyümölcs betakarításakor (körülbelül 80 nappal később) ellenőriznie kell, hogy a chili élénksárga, zöld, narancssárga vagy piros színű, az ültetett fajtától függően meg kell várni, amíg teljesen beérik.


4.7 / 5 ( 7 Szavazatok )