„kiló” vagy „kiló” van ráírva? A RAE szerint ez a helyes út

„kiló” vagy „kiló” van ráírva? A RAE szerint ez a helyes út

A nemzetközi rendszer tömegegységére, vagyis a kilogrammra vonatkozóan, ha annak rövidítését használjuk, tudja, hogy helyes-e a "kilo"-t ka-val írni, vagy helyes-e „quilo”-t mondani, cu-val? Mit tartasz a helyes opciónak? Ön szerint ezek közül csak az egyik megfelelő, vagy mindkettő egyformán érvényes?

Általában nagyon is lehetséges, hogy a kilogramm szó rövidítésére a legelterjedtebb alak, amelyet olvasóink többsége látott a "kilo", tiszteletben tartva az eredeti írásmódot, de az is valószínű, hogy néhányan találkoztak a "kilo" cu-val is, amely előtt, bár jól felismerjük, hogy ugyanerre a kérdésre vonatkozik, az is Megkérdőjelezzük, hogy valóban helyes-e ennek az űrlapnak a használata.

Nos, ennek a kérdésnek a megoldása érdekében ma ebben a cikkben konzultálunk a Spanyol Királyi Akadémia, hogy megtudja, mit mond erről nekünk, ezért ha érdekli Önt, hogy lehetséges-e a „kilós” és a „kilós” változat is használható-e a kilogramm csökkentésére, kérjük, olvassa tovább ezt cikket, ennek minden részletét az alábbiakban elmondjuk.

„kiló” vagy „kiló” van ráírva? A RAE szerint ez a helyes út
Kép jóváírása: Wikipédia.
"kilo" vagy "kilo" van írva? Ez a helyes forma a RAE szerint

Arról, hogy mi a helyes írásmód a nemzetközi rendszer tömegegységére, azaz a kilogrammra utaló szó rövidítésére, A Királyi Akadémia Española a Spanyol nyelv szótárában elmondja, hogy általában mindkét konstrukció érvényes, ma azonban a "quilo" változat használaton kívül van, így a "kilo" konstrukció kiszorítja, mivel a legelterjedtebb. és a leginkább ajánlott a használata.

«A „kilo” szó „quilo” elírása érvényes, de használaton kívül van. Manapság egyértelműen előnyben részesítik a „k-” betűvel való helyesírást” – írja le a Spanyol Királyi Akadémia.

A Spanyol nyelv szótárában meghatározottak szerint ez azért történik, mert a cu-t tartalmazó kvilogramváltozat általában nem használható, és használata nem javasolt. Ily módon a rövidülő kiló (vagy ma ritka, kiló) a jelenlegi használatban a teljes formát kiszorította: "Le kell fogynom, két kilót híztam."

Definíció kilogramm a RAE szerint

A Spanyol Királyi Akadémia a következő definíciókkal egészíti ki a Spanyol nyelv szótárát:

-Hímnemű főnév, amely a következőkre utal: Tömegegység a nemzetközi rendszer, amely megfelel a Nemzetközi Súly- és Mértékiroda által őrzött platina-iridium hengernek, és körülbelül 1000 köbcentiméter víz tömegének felel meg maximális sűrűsége, négy Celsius-fok hőmérsékletén. (Szimbólum kg).

-Hímnemű főnév, amely erre utal: Súlya egy kilogramm.

-Hímnemű főnév, amely erre utal: Valamilyen anyag mennyisége, amely egy kilogrammot nyom. Tíz kilogramm ólom.

-Hímnemű főnév, amely a fizikában erre utal: kilogramm erő.


4.5 / 5 ( 8 Szavazatok )