Hogyan lehet felismerni a vérszívó pókot? Így néz ki és mire képes.

Hogyan lehet felismerni egy vérszívó pókot? Így néz ki és mire képes

Sokan pánikolnak a pók láttán, bár ez a félelem nem indokolt, hiszen valóban kevés olyan faj van, amely mérgező, és amely komoly veszélyt jelenthet a mi és családtagjaink egészségére. Éppen ellenkezőleg, a pókoknak alapvető szerepük van az ökoszisztémában azáltal, hogy visszaszorítják a kártevőket, például legyeket, szúnyogokat, csótányokat és más rovarokat, amelyek árthatnak nekünk.

Hazánkban csak kétféle pók minősül veszélyesnek. Ezek a következők: a hegedűs pók és a fekete özvegy pók. De ma egy teljesen más pókról fogunk mesélni, ez csodálatos, és egyre népszerűbb.

Melyik a „vérszívó” pók?

Ezt a csodálatos pókot „vámpírpóknak” vagy „ugrópóknak” is nevezik, tudományos neve Evarcha culicivora. Nagyon kicsi, a hímek testhossza 3 mm-től 6 mm-ig terjed, míg a nőstények 4 mm-től 7 mm-ig terjednek.

Jellemzők: szürkésbarnák, testben és arcon egyaránt . A felnőtt hímek arca vérvörös, és fehér szőrfoltok vannak a fő szemek felett, a clypeus oldalán és a sípcsont tenyerén. A fiatal egyedek és a felnőtt nőstények arca szürkésbarna, a felnőtt nőstények azonban halvány vörös árnyalatúak.

Mit tudunk erről a pókról?

Az Evarcha culicivora pók a korábbi neveken kívül „szúnyogvadász pókként” is ismert. ugrópók faj, amely sajátos étkezési viselkedése miatt felkeltette a tudományos közösség figyelmét. Ezt a pókot tanulmányozták a szúnyogok táplálkozásával való kapcsolata miatt, különösen a maláriát hordozókkal.

Az Evarcha culicivora Kelet-Afrikában, például Kenyában és Tanzániában található. Olyan régiókban él, ahol magas a maláriát hordozó szúnyogok koncentrációja. Az Evarcha culicivora legfigyelemreméltóbb jellemzője az, hogy előszeretettel táplálkozik maláriát hordozó szúnyogokkal. Ezek a pókok képesek megkülönböztetni a maláriát okozó parazitával fertőzött szúnyogokat azoktól, amelyek nem, és aktívan választják ezeket a szúnyogokat kedvenc prédájuknak. Feltételezik, hogy a maláriát hordozó szúnyogok kedveltsége az evolúciós nyomás eredménye. Azáltal, hogy ezeket a szúnyogokat választja fő táplálékforrásként, az Evarcha culicivora csökkenti a fertőzött szúnyogcsípések kockázatát, amelyek átadhatják a maláriát a póknak.

Hogyan lehet felismerni egy vérszívó pókot? Így néz ki és mire képes
Vérszívó pók, köszönet a Earthlingnature-nek

A pók odalopakodik a szúnyogokhoz, és precíz ugrásokat hajt végre, hogy elkapja őket. Ez a vadászati ​​stratégia hatékony ragadozóvá teszi, különösen azokon a területeken, ahol a malária endémiás.

Miért nevezték „vérszívónak”?

< p>A Viktória-tó (Uganda, Tanzánia és Kenya által körülvett) házak falain megbúvó pókfélék egyik legnagyobb öröme a tápláló emberi vér. Az evolúció azonban becsapott vele egy trükköt, mivel nincs módja átszúrni az ember bőrét, így kénytelen szúnyogokra vadászni, amelyek emberi vérrel teli közvetítők. Ők az egyetlen ismert állatok, amelyek az áldozataik evése alapján vadásznak, és rendkívül válogatósak.

Tehát választási lehetőség szerint csak nőstény szúnyogokat esznek Anopheles gambiae, a fő A malária vektora Afrikában.

Az Evarcha culicivora felkeltette a maláriával foglalkozó tudósok figyelmét, mivel értékes információkkal szolgálhat a maláriát hordozó szúnyogok azonosításáról és leküzdésében. betegség. Ha megértjük, hogy ezek a pókok hogyan választják ki zsákmányukat, hasznos lehet a malária elleni küzdelemben.


5 / 5 ( 7 Szavazatok )