Hivatalos: a Föld tengelye megváltozott, és az ok meglepő

Hivatalos: a Föld tengelye megváltozott, és az ok meglepő
A Földet az űrben ábrázoló illusztráció. A kép forrása: buradaki, a Getty Images
-tól

Az elmúlt néhány évtizedben a tudósok elképesztő részletességgel figyelték meg, hogy a Föld forgástengelye jelentős és rejtélyes változásokon ment keresztül. Az egykor enyhe déli irányú mozgás a földrajzi Északi-sarktól Kanada felé váratlan fordulatot vett, és kelet felé indult. >

Most a kutatók felfedezték, hogy ez a meglepő jelenség szorosan összefügg az emberi tevékenységekkel erős> különösen a túlzott mértékű talajvíz kitermelése.

A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatócsoportja által végzett tanulmány szoros összefüggést tárt fel a talajvíz kitermelése és a Föld tengelyének sodródása között. A vízügyi szakemberek régóta figyelmeztetnek atúlzott talajvízhasználat káros hatásaira.

Az szárazságtól sújtott régiókban, például az Egyesült Államok nyugati részén, a földalatti a víztartó rétegek létfontosságú erőforrássá váltak. Ha azonban a vizet eltávolítják a talajból, de nem pótolják ugyanolyan mértékben, a talaj megsüllyed. Ez nemcsak az otthonokat és az infrastruktúrát károsítja, hanem csökkenti az altalaj vízmegtartó képességét a jövőben.

A Dr. Ki-Weon Seot, a Szöuli Nemzeti Egyetem geofizikusát, a kutatás vezetőjét meglepte tanulmánya eredménye. A talajvíz kitermelése és a Föld tengelyének eltolódása közötti erős kapcsolat kimutatásával Seo és csapata egy döbbenetes és valószínűtlen kapcsolatot tárt fel.

Seo a felfedezést a következőképpen írta le: „ >nagy meglepetés”, kiemelve ezen emberi tényezők fontosságát bolygónk dinamikájában.

Ez a felfedezés más tudósok és szakértők figyelmét is felkeltette. Matthew Rodell, a NASAGoddard Űrrepülési Központjának tudósa azt mondta, nem csodálkozik azon, hogy a talajvíz kitermelése hatással van a Föld gyrere.

Ez az hivatalos: megváltozott a Föld tengelye, és az ok meglepő

A kutatók azonban lenyűgözték ' képes erre az összefüggésre az adatokból következtetni. A poláris mozgás pontos megfigyelése kritikus fontosságú ahhoz, hogy megértsük és előre jelezzük, hogyan alakulhat a Föld forgástengelye a jövőben.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Föld tengelyének változása nem érinti közvetlenül az évszakokat vagy a mindennapi életet, jelentős következményekkel jár a műholdas navigációs rendszerekre. Ezek a rendszerek létfontosságúak arepülőgépek, rakéták és térképészeti alkalmazások irányításához, és bolygónk forgásának pontosságától függenek.

Ezért a Föld tengelyének mozgását befolyásoló tényezők megértése elengedhetetlen e technológiák megfelelő működésének biztosításához.

Ez a felfedezés rávilágít az emberre való tekintettel. tevékenységeket és azok hatását bolygónk természetes rendszereire. A talajvíz túlzott kitermelése csak egy asok mód közül, amellyel cselekedeteink váratlan és jelentős hatással lehetnek az általunk lakott világra.

Társadalomként fel kell ismernünk ezeket a kölcsönhatásokat, és fenntartható módokat kell keresnünk a természeti erőforrások felhasználására, hogy megőrizzük bolygónk stabilitását és egyensúlyát generációkon keresztül. jövő.


4.6 / 5 ( 5 Szavazatok )