Ha a Nap felmelegíti a Földet, miért nem teszi ezt a körülötte lévő térrel?

Ha a Nap felmelegíti a Földet, miért nem teszi ezt a körülötte lévő térrel?
FORRÁS: Canva

Királycsillagunk a naprendszerünk sarokköve, életet és fényt adott kis bolygónknak. De elgondolkozott már azon, hogy az intenzív napsugárzás ellenére miért marad hideg a Nap és a Föld közötti tér?

A kozmikus rejtély megértéséhez , először meg kell értenünk aNap természetét. A micsillagunkunk egy tüzes gömbplazma, amely főleg hidrogénből és héliumból áll. Ennek lényege a magfúzió kozmikus tánca, ahol az atomok egyesülve hatalmas mennyiségű energiát szabadítanak fel fény és hő formájában. Ez az energia napsugárzás formájában az az erő, amely megvilágítja és felmelegíti bolygónkat.

Azonban a Nap nem melegíti fel a bolygónkat. strong> >Földmint egy gigantikus kozmikus tűzhely. Ehelyett a kulcs a napsugárzásrészecskékben rejlik, amelyek a Napból a Földre áramlanak. Ezek a részecskék kölcsönhatásba lépnek bolygónk részecskéivel, így megemelkedik annak hőmérséklete. De itt felmerül az érdekes kérdés: miért marad olyan hideg a látszólag üres tér a Nap és a Föld között?

A válasz abban rejlik, ahogyan a hőt átadják a térben: sugárzás. A sugárzás az energia átvitele fotonoknak nevezett részecskéken keresztül. Hatalmas térben, ahol alacsony a részecskesűrűség, nincs elég anyag a napsugárzás számára a vákuum felmelegítéséhez. A hőmérséklet ebben a térben közel van az abszolút nullához, ami az elméletileg lehetséges legalacsonyabb határérték.

Értsük a hőt lángként, amely szétterjed: a vezetés átvinné a forró serpenyő egyik oldaláról a másikra, a konvekció a helyiség forró levegőjébe juttatná, és a sugárzás szétszóródna. a csillagközi térbe. Alapvető fontosságú annak megértése, hogy a hőmérséklet az űrben egy elvont fogalom referenciaobjektum nélkül, mivel a részecskék közötti kölcsönhatás az, amely hőt termel.

Amikor a >Nap sugárzás részecskéket bocsát ki, ezek elérik a Földet, és elnyelik őket légkörünk. A tér vákuumától eltérően aFöldnek rengeteg részecskéje van, amelyekkel kölcsönhatásba léphet. Az elnyelt energia mozgatja az atomokat, ezáltal hőt termel. Ennek a kölcsönhatásnak köszönhetjük, hogy megtapasztaljuk bolygónkon az időjárást és az évszakokat.

Ha a Nap felmelegíti a Földet, miért nem teszi ezt a körülötte lévő térrel?
FORRÁS: Getty Images

A Nap magjában az nukleáris maghasadás a sugárzás részecskék folyamatos keletkezését eredményezi. Ezek a részecskék a Napból az űrbe utaznak, és hatással vannak az útjukba kerülő tárgyak atomjaira. Az így létrejövő energiaelnyelés hatására az atomok elmozdulnak, hőt termelve. Ha egy tárgyat az űrben helyeznénk el és kitennénk a Napnak, akkor elérné a 120°C körüli hőmérsékletet, de ha elrejti a Nap elől, hideg -100°C-ra hűlne le.

< p>A jelenség megértésének kulcsa abban rejlik, hogy a hatalmas bolygóközi térben a részecskék hiánya korlátozza a hőátadást. Ellentétben a Földdel, ahol a részecskékben gazdag légkör elősegíti a napsugárzás elnyelését, az űrből hiányzik az önmaga jelentős felmelegítéséhez szükséges anyag. >

A Nap nem melegíti fel a teret, mint a Földet a csillagközi vákuumban lévő részecskék alacsony sűrűsége miatt. A napsugárzás kölcsönhatásba lép a Földlégkörével, ami lehetővé teszi, hogy bolygónk fenntartsa hőmérsékletét, míg a hatalmas űrben a részecskék hiánya korlátozza a hőátadást. Tehát miközben élvezzük a Nap által nyújtott meleget és fényt, a köztünk és a csillagunk közötti tér hatalmas, hideg kozmikus rejtély marad.


4.7 / 5 ( 6 Szavazatok )