Ezek nem galaxisok vagy csillagok, ezek a fehér pontok mindegyike valami nagyon félelmetes dolgot jelent

Nem galaxisok vagy csillagok, ezek a fehér pontok mindegyike valami nagyon félelmetes dolgot jelent
FORRÁS: LOFAR/ LOL Survey/ ASTRON

Ha ránéz az éjszakai égboltra, akkor azt mondták neked, hogy azok a kis szikrák, amelyeket látsz, csillagok vagy akár galaxisok is lehetnek, amelyek fénye alig jutott el hozzánk. Nemrég azonban megjelent egy fénykép, amelyen sem csillagok, sem galaxisok, sem szupernóvák nem láthatók. Mi lehet akkor?

Egy nemzetközi tudóscsoport felfedte az égi térképet, amelyen több mint 25 000 szupermasszív fekete lyuk található. Az Astronomy & Astrophysics folyóiratban 2021 elején megjelent térkép a legrészletesebb az úgynevezett alacsony rádiófrekvenciák területén. A látszólag csillagokkal kirakott kép valójában e kozmikus jelenségek helyének grafikus ábrázolása, amelyek mindegyike egy távoli galaxisban található.

Mit jelent? a tanulmány?

Ez az eredmény annak a kiterjedt munkának az eredménye, amely során 256 órán keresztül figyelték meg az északi égboltot a Low Frequency Array (LOFAR) segítségével Európában. A LOFAR egy egyedülálló rádióteleszkóp, amely körülbelül 20 000 rádióantennával rendelkezik kilenc európai országban, 52 állomáson. Az egytányéros teleszkópokkal ellentétben a LOFAR egy többcélú érzékelőhálózat, amely innovatív számítási infrastruktúrával rendelkezik, amely nagy mennyiségű adatot képes kezelni. adatokat.

Annak ellenére, hogy az űrteleszkóp helyett a Föld felszínéről történő megfigyelésben rejlő kihívások , aLOFAR jelentős akadályokat győzött le. A Földet körülvevőionoszféra, a teleszkópokat felhőbe borító szabad elektronréteg különösen nagy kihívást jelent. A jelenség ellensúlyozására a csapat szuperszámítógépeket használt, amelyek algoritmusokat futtattak az ionoszférikus interferencia kijavítására négy másodpercenként a 256 órás megfigyelés során.

Összehasonlítva a helyzetet azzal, hogy egy medence aljáról próbálják látni a világot, a csillagászok elmagyarázzák, hogyan torzítják a vízhullámok a látást, akárcsak az strong>ionoszféra. megnehezíti a fekete lyukak nyomon követését. Ez a teljesítmény nemcsak részletes térképet ad ezekről a jelenségekről, hanem rávilágít az univerzum nagy léptékű szerkezetére, többek között egyéb lenyűgöző szempontokra.

< h5>Rengeteg hely sok szupermasszív fekete lyuk számára!

Nem annyira, fontos megjegyezni, hogy bár a 25 000 szupermasszív fekete lyuk szám elsöprőnek tűnhet, a < strong>térkép Jelenleg csak az égbolt északi felének 4%-át fedi le. A csillagászok azt tervezik, hogy addig folytatják a térképezést, amíg le nem fedik a teljes északi égboltot. A fekete lyukak megértésére gyakorolt ​​hatásán túl ez a térkép azt ígéri, hogy értékes információkkal szolgál általánosságban az univerzum szerkezetéről. >

Nem galaxisok vagy csillagok, ezek a fehér pontok mindegyike valami nagyon félelmetes dolog
Valódi kép egy fekete lyukról. FORRÁS: Ciencia UNAM

Ez az eredmény nemcsak mérföldkőt jelent a csillagászati ​​kutatásban, hanem utat is nyit a jövőbeli felfedezések előtt. A még részletesebb kutatás célja több mint 1 millió alacsony frekvenciájú rádióspektrum tanulmányozása, egyedülálló betekintést nyújtva a galaxisokkal kapcsolatos fizikai modellekbe. /strong>, aktív atommagok, galaxishalmazok és más tanulmányi területeken. A cikk szerzői kiemelik, hogy ez a kísérlet egyedülálló kísérletet tesz az ultraalacsony frekvenciájú égbolt felfedezésére nagy szögfelbontással és mélységgel.

Ez a A szupermasszív fekete lyukak részletes térképe elképesztő bravúr a kozmosz felfedezésében. Nemcsak megdöbbentő víziót kínál számunkra ezeknek a jelenségeknek az égboltban való eloszlásáról, hanem új ajtókat nyit az univerzum hatalmasságának és összetettségének megértéséhez is. . Ahogy a csillagászok folytatják kutatásaikat, még izgalmasabb felfedezésekre számíthatunk, amelyek kiterjesztik az űrről és annak rejtélyeiről alkotott ismereteinket.


5 / 5 ( 2 Szavazatok )