Ezek azok a termékek, amelyek idén több mint 4%-kal drágulnak, ebből 2-t szinte mindenki megvesz

Ezek a termékek több mint 4%-kal fognak drágulni idén, ebből 2-t szinte mindenki megvesz
FORRÁS: Getty Images

2024 elején olyan híreket találunk, amelyek közvetlenül érintik a zsebünket. Apénzügyminiszter bejelentette az IEPS díjak 4,32%-os emelését, ami olyan mindennapi termékeket érint, mint az üdítők, a cigi >, benzin és dízel. De miért fordulnak elő ezek a növekedések, és mit jelent ez az átlagpolgár számára?

Az áremelés háttere

Általában az olyan termékek árkiigazítása, mint pl. Az üdítőitalok, a szivar és az üzemanyagok megfelelnek a termelési és szolgáltatási különadó (IEPS) kvótái frissítésének szükségességére. Ezt az adót azzal a céllal alkalmazzák, hogy forrásokat gyűjtsön a kormány számára, és bizonyos esetekben visszatartsa az egészségre ártalmasnak ítélt termékek fogyasztását.

Domingo Ruíz López, a Magyar Köztársaság elnöke A Coparmex Nacional fiskális bizottsága kifejti, hogy ezeket a kvótákat évente frissítik a Nemzeti Fogyasztói Árindexnek megfelelően. Ez az index az előző év halmozott inflációs viselkedését tükrözi, és alapul szolgál az új IEPS ráták kiszámításához.

Hogyan határozzák meg az új árakat?

E 4,32%-os emelés konkrét esetben a kincstári államtitkár frissítési tényező, amelyet úgy kapunk, hogy a 2023. novemberi Nemzeti Fogyasztói Árindexet elosztjuk a 2022. novemberinek megfelelővel. Ez az eljárás a >17-A. cikkben foglalt keretben. szövetségi adótörvénykönyve határozza meg a különböző termékekre vonatkozó új kvótákat.

Például az üdítők literenkénti díja 2024. január 1-től 1,5737 peso, míg a cigi díja egységenként 0,6166 peso. Az üzemanyagok tekintetében a benzin 91-nél kisebb oktánszámú (Magna) 6,1752 peso literenként, a benzin pedig 91-nél nagyobb vagy azzal egyenlő. oktánszáma (prémium) 5,2146 peso literenként. Kvótákat állapítanak meg a propángáz, a bután, a benzin és a gasavión, a turbozin esetében is. , és többek között dízel.

Ezek a termékek többet fognak növekedni, mint Idén 4%-ot, ebből 2-t szinte mindenki megvesz
FORRÁS: Getty Images
Az IEPS céljai és kritikái

Domingo Ruíz kiemeli, hogy azIEPS nemcsak forrásszerzésre törekszik, hanem fiskálison kívüli céljai is vannak, mint például az egészségre ártalmas termékek fogyasztásának visszaszorítása, mint például az alkohol, az üdítőitalok és a cigaretta. Ez a megközelítés azonban vita tárgyát képezte, mivel egyesek azzal érvelnek, hogy az állam korlátozhatja az egyéni szabadságjogokat azáltal, hogy „csökkentő” vagy elrettentő célból adót vet ki.

A polgárokra gyakorolt ​​hatás

Az emelések bejelentése nem maradt észrevétlen. Az üdítőital-cégek például előrehozták a kiigazítást, és már napokkal az új kvóta életbe lépése előtt megemelték termékeik árát. A jelentések szerint az italárak egy és két peso közé emelkedtek, és a cigarettaszállítók a következő napokban 4-5 peso/csomagos emelést jelentettek be.

Ezek az emelések, amelyek más gazdasági tényezőkhöz is hozzájárulnak, közvetlen hatással lehet a fogyasztói költségvetésre. A polgárokat nem csak a mindennapi termékek drágulása érinti, hanem az is, hogy ezek a drágulások a gazdaság más ágazataiba is átkerülnek, dominóhatást generálva a megélhetési költségekre.


4 / 5 ( 3 Szavazatok )