Ez az a vezetéknév, amely hamarosan eltűnik Mexikóban

Ez a vezetéknév, amely hamarosan eltűnik Mexikóban

A vezetéknév fontos része annak a társadalomnak, amelyben élünk, mivel ez határoz meg minket mint társas emberek. A névvel együtt identitásunkat és magánéletünket alkotó elemet alkotnak; hozzáadódik ahhoz a tényhez, hogy egy családi társadalomba helyez bennünket, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megismerjük származásunkat és származásunkat.

A vezetéknevek három osztályba sorolhatók: patroonym (amely azt jelzi, az alany hovatartozása, vagyis azok, amelyek a szülők nevéből származnak, és amelyeket a gyerekek örököltek, a baszk az, ez, iz, oz ('fia') végződést véve. Példák: González ('Gonzalo fia'), Hernández, Muñoz, Fernández stb.

< p> ősi vezetéknevek: (ezek jelzik a leszármazási helyet). Például: de la Cueva, Toledo, del Toro, Ausztria stb.

Személyes vezetéknevek: azok, amelyek az egyén fizikai jellemzőit, állapotát, munkakörét, beosztását vagy valamilyen tulajdonságát jelzik. Példák ezekre: Blanco, Gallardo, Infante, Delgado, Rosado, Calvo, Caballero stb.

Bár a Mexikóban bejegyzett vezetéknevek többsége európai eredetű, és végtelenül sokféle van, Mint minden másban, vannak olyanok, amelyek népszerűbbek, mint mások, és ha nem, vannak olyan vezetéknevek, amelyek annyira ritkák, hogy fennáll a veszélye, hogy eltűnnek Mexikóban.

Ez az a vezetéknév, amely hamarosan eltűnik Mexikóban

Mi az a vezetéknév, amelyet az eltünés veszélye fenyeget hazánkban?

Rendben a mikrooldallal < strong>A „Cuéntame de México”, az Országos Statisztikai és Földrajzi Intézet (INEGI) tanulmányt tett közzé a mexikói születési arányszámokról 2017 és 2020 között, egy táblázatban, amely felsorolja a 2020-ig bejegyzett összes vezetéknevet. Ily módon ez a szervezet bejelentette, hogy a legnépszerűbb vezetéknév a Hernández, a vizsgálat időpontjában 671 972 regisztrációval.

Másrészt a legkevesebb vezetéknév a Zugasti volt, amelyet csak 20 ember viselt. Ami azt jelenti, hogy ez a baszk eredetű vezetéknév a legkevésbé népszerű Mexikóban.

A Zugasti azonban nem az egyetlen vezetéknév, amelyet jelenleg a kihalás veszélye fenyeget Mexikó területén; Az INEGI szerint vannak más vezetéknevek is, amelyek szintén eltűnni készülnek, ezek a következők:

  • Xospa, spanyol eredetű.
  • Suzuki (japán)
  • Sitt (amerikai)
  • Yedid (héber)
  • Toyos (asztúriai)
  • Regazzo (olasz)
  • Noroña ( portugál) )

Amint látjuk, a Mexikóban eltűnni készülő vezetéknevek listája egyre növekszik, nem csak a spanyol eredetűek (ne feledjük, hogy a két kultúra egyesülése a legtöbb ma használt vezetéknévre emelkedik), de ide tartoznak azok is, amelyek sok más országból, főként Európából és Ázsiából származnak, mivel lakóik jóval ezelőtt vándoroltak területünkre, ami miatt itt gyökeret vertek. és ezek a vezetékneveink széles választékának részét képezik majd.

Mondd el, van-e ilyen vezetékneved? Ha igen, oszd meg velünk, melyiket. Reméljük, hogy tetszett a megjegyzés, és arra biztatjuk, hogy tudjon meg egy kicsit többet vezetékneveinek eredetéről. Szórakoztató, emellett megismerheti személyes és családi történetét is.


4.7 / 5 ( 7 Szavazatok )