Ez a táblázat megmutatja, hány órát kell aludnia, attól függően, hogy hány éves

Ez a táblázat mutatja, hány órát kell aludnod, attól függően, hogy hány éves vagy
FORRÁS: Rido-Canva

Az alvás egészségünk és általános jólétünk alapvető eleme. Az egészséges és kiegyensúlyozott életmód fenntartásához amellett, hogy kellemes kikapcsolódást nyújtunk mindennapi életünkben, az elegendő alvás és a minőségi alvás elengedhetetlen. De hány órát kell aludnunk az életkorunknak megfelelően?

Amikor figyelmen kívül hagyjuk a pihenés igényét, a hosszú távúegészséggel játszunk. szervezetünk. Az alvás hiánya nemcsak fáradtnak és rosszkedvűnek érez minket másnap, de súlyosabb következményei is lehetnek.

Ha megfosztjuk magunkat az alvástól. helyesen testünk és elménk viseli a következményeket. A National Sleep Foundation által 2015-ben közzétett tanulmány értékes ajánlásokat ad nekünk arról, hogy mennyi alvásmennyiséget kell keresnünk akorunktól függően. . Mielőtt azonban belemélyednénk ezekbe az adatokba, nagyon fontos megérteni, miért létfontosságú ilyen órákat aludni.

Az alvás hiánya Az alvás nemcsak álmossá és kevésbé koncentrálttá tesz bennünket, hanem növeli a hosszú távú betegségek kockázatát is. A szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a hangulati zavarok csak néhány a fenyegetésekből, amelyek akkor leselkednek, ha nem tartjuk tiszteletben pihenőidőnket.

És mi lesz az elménkkel? Az alváshiány önmagunk kevésbé hatékony változataivá tehet bennünket. Kognitív kapacitásunk károsodik, csökken a koncentráció és a memória, és mind a tanulmányi, mind a munkateljesítmény romlik. De ez még nem minden; Érzelmeinket is érinti, ami ingerlékenységet, hangulati ingadozásokat, szorongást és depressziót vált ki.

Most, hogy megértjük az elégtelen alvásból eredő problémák nagyságát, nézzük meg a fent említett tanulmány ajánlásait. . Az újszülöttektől az idősebb felnőttekig minden korcsoportnak megvan a maga alvásigénye: p>

< td style="text-align: center">11:00 és 13:00 között < td style="text-align: center">11:00-14:00 < td>

Tinédzserek (14-17 évesek)

td>

Életkor

Javasolt Megfelelő lehet Nem ajánlott

Újszülöttek (0-3 hónapos)

14-17 óraKevesebb mint 11:00, több mint 19:00
Csecsemők (4-11 hónapos) 12-15 óra 10-11 óra

10 óránál kevesebb, több mint 18 óra

Kisgyermekek (1-2 évesek)

9:00-10:00 Kevesebb, mint 9 óra, több mint 16 óra
Óvodás gyerekek (3-5 év) 10-13 óra 8-9 óra Kevesebb, mint 8 óra, több mint 14 óra
Iskoláskorú gyermekek (6-13 évesek) 9:00-11:00 7-8 óra

Kevesebb, mint 7 óra, több mint 12 óra

8 és 10 óra között 7 óra 7 óránál kevesebb, több mint 11 óra
Fiatal felnőttek (18-25 év) 7-9 óra 6 óra Kevesebb, mint 6 óra, több mint 11 óra
Felnőttek (26-64 év) 7-9 óra 6 óra

Kevesebb, mint 6 óra, több mint 10 óra

Idősebb felnőttek (≥ 65 év) 7-8 óra 5-6 óra

Kevesebb mint 5 óra, több mint 9 óra

De mit történik, ha valóban betartjuk ezeket az ajánlásokat? Az elegendő alvás nemcsak frissen és megújulva ébred, hanem olyan fiziológiai előnyökkel is jár szervezetünk számára, amelyeket nem szabad alábecsülnünk.

Az alvás során testünk beindul. a sejtek helyreállításának és szöveti regenerációjának folyamatáról. Ez a helyreállítás döntő fontosságú a szív- és érrendszer egészsége szempontjából, és csökkentheti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát. Ezenkívül azalvás erősíti immunrendszerünket, megvéd minket a fertőzésektől és betegségektől.

 Ez a táblázat megmutatja, hány órát kell aludnod, attól függően, hogy hány éves vagy
FORRÁS: Getty Images

Az alvás és a testsúly közötti kapcsolat szintén tagadhatatlan. Az alváshiány deregulálhatja az étvágyat szabályozó hormonokat, ami miatt többet eszünk és egészségtelen döntéseket hozunk, ami növeli az elhízás kockázatát. És természetesen nem feledkezhetünk meg azalvás és alelki egészség kapcsolatáról sem. A jó éjszakai alvás segít feldolgozni az érzelmeket és a gondolatokat, hozzájárulva az érzelmi és mentális stabilitáshoz.

Összefoglalva, az alvás nem csupán luxus, amit megengedhetünk magunknak, ha van időnk, hanem elengedhetetlen szükséglet az egészséges és kiegyensúlyozott élethez. A rendszeres alvási rutinok kialakítása és a pihenést elősegítő környezet megteremtése hatékony stratégia ezen előnyök maximalizálására. Tehát, ha legközelebb arra gondol, hogy későn ébredjen fel, ne feledje: az alvás nem csak pihentető, hanem elengedhetetlen a jólétéhez!


5 / 5 ( 2 Szavazatok )