Ez a Lucy, az Univerzum legnagyobb gyémántja, mérete meghaladja a Holdat

Ez Lucy, a legnagyobb gyémánt az Univerzumban, amely mérete meghaladja a Holdat
Ez Lucy, a világ legnagyobb gyémántja Univerzum, amely mérete meghaladja a Holdat.

Univerzumunk rendkívül hatalmas, tele rejtélyekkel és lenyűgöző tárgyakkal. Az egyik példa egy objektum, amelyet a csillagászok először találtak csaknem két évtizeddel ezelőtt: egy gyémánt, amely nagyobb, mint maga a Hold, így ez a valaha felfedezett legnagyobb ismert gyémánt.

A darab A 2004-ben felfedezett kozmikus gyémánt 4000 kilométer átmérőjű, ami meghaladná a Holdat, amelynek átmérője 3500 km. Ez az objektum, amelyet a csillagászok „Lucy”-nak hívtak, valójában egy óriási kristályos széndarab, egy haldokló csillag szíve, és körülbelül 50 fényévnyire található a Földtől, a Kentaur csillagképben. A sztárt a BBC szerint a Beatles dala, a Lucy in the Sky with Diamonds után „Lucy”-nak hívják.

A szóban forgó csillagot, akinek technikai neve BPM 37093, törpefehérként azonosítják. Ezek a tárgyak az a mag, amelyet egy csillag hagy maga után, amikor kifogy az üzemanyagból. Valójában a Nap fehér törpévé válik, ha körülbelül 5 milliárd év alatt minden tüzelőanyagát elégeti. Ez azt jelenti, hogy a BPM 37093, mielőtt gyémánt lett volna, úgy ragyogott, mint a Nap, azzal a különbséggel, hogy amikor kifogyott az üzemanyaga, elkezdett összenyomódni, és ahogy kifakult, gyémánttá vált.

Az életük végén a mi Napunkhoz hasonló tömegű csillagok vörös óriássá alakulnak át, amely elveszti külső rétegeit, és a csillag összenyomódik, és eléri a magasságot. sűrűsége fehér törpeként ismert. Ez a halott csillag évmilliárdokig, sőt trilliókig is fennmaradhat, fokozatosan elhalványul és lehűl, amíg láthatatlanná válik.

Ez Lucy, a legnagyobb gyémánt az Univerzumban, amely mérete meghaladja a Holdat

Bár a gyémántok ritkák és értékesek lehetnek a Földön, az univerzumban sokkal gyakoribbak. A kulcselem a szén, ami mindenhol bőséges. Vannak bolygók, ahol még gyémánt is esik; Az Uránuszon és a Neptunuszon például a hőmérsékleti és nyomásviszonyok olyan szélsőségesek, hogy a szénatomok gyémánttá alakulhatnak a légkörükben. A fehér törpék a maguk részéről főleg kristályos szénből állnak, tehát lényegében kozmikus gyémántok.

A fehér törpék sugárzást bocsátanak ki, valamint pulzációkat, amelyeket a csillagászok észlelnek összetételük meghatározásához. „Ezeknek a lüktetéseknek a mérésével a fehér törpe rejtett belsejét tudtuk tanulmányozni, ahogyan a földrengések szeizmográfiai mérései is lehetővé teszik a geológusok számára a Föld belsejének tanulmányozását. „Felfedeztük, hogy ennek a fehér törpének a szén belsejében megszilárdult a galaxis legnagyobb gyémántja” – mondta a BBC-nek Travis Metcalfe, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza, aki a kutatócsoportot vezette. /p>

És így, míg a Földön felfedezett legnagyobb gyémánt valamivel több, mint 500 karátos, az égbolton egy csillag maradványai akár 10 000 millió billió trillió karátos gyémántok is lehetnek, akárcsak Lucy.

< p>Végül érdemes megemlíteni, hogy a fehér törpék gyakoriak, még a Nap is azzá válik, és talán óriás gyémántként is megmarad a Naprendszer közepén. Újabban Föld méretű fehér törpék felfedezéséről is beszámoltak, és valószínűleg hamarosan másokat is felfedeznek.

5 / 5 ( 4 Szavazatok )