Elkészült a világ első logikai kvantumszámítógépe, mi fog történni az összes információddal?

Elkészült a világ első logikai kvantumszámítógépe, mi fog történni az összes információjával?
FORRÁS: Welcomia- Canva

A kvantumszámításban, ahol a hagyományos bitek helyet adnak a rejtélyes „qubit”-eknek, egy közelmúltbeli tudományos vívmány a számítástechnika forradalmát idézte elő. A Harvard Egyetemen dolgozó Dolev Bluvstein és Mihail Lukin által vezetett kutatócsoport jelentős mérföldkőhöz érkezett: az első kvantumlogikai processzor létrehozásához. > > a világról.

Meg kell érteni a kvantumszámítás lényegét. Ezen a területen a hagyományos bitek helyett a qubit a pénznem. Azonban ezeknek a qubiteknek megfelelő fizikai támogatás biztosítása óriási kihívás. Ezekre a kvantumbitekre az atomok, az ionok és a fotonok tartoznak, de karbantartásuk bonyolult, mivel A >qubitek eredendően instabilak, és hajlamosak feladni kvantumállapotukat.

A gyakorlati kvantumszámítás Szent Grálja az úgynevezett >logikai módszerek megvalósítása qubitek: redundáns és hibajavító fizikai qubitek. Ezek a logikai qubitek nélkülözhetetlenek az információk megbízható tárolásához, és mostanáig létrehozásuk kihívást jelentett a tudományos közösség számára. A kvantumszámítógépek csak akkor indulnak el igazán, ha logikai kvbitekkel megbízhatóan működnek.

Ebben az összefüggésben aBluvstein és a Lukin csapata rendkívüli eredményt ért el. Kifejlesztettek egy programozható logikai kvantumprocesszort, amely akár 48 logikai qubit kódolására és több száz logikai kapu műveletre képes. Ez a bravúr a nagyszabású algoritmus-végrehajtás első bemutatója hibajavított kvantumszámítógépen.

Ennek a kvantumlogikai processzornak az újdonsága abban rejlik, hogy képes kezelni az elődeit sújtó problémákat. Az instabilitás és a qubitek arra való hajlama, hogy kilépjenek kvantumállapotukból, jelentős akadályt jelentenek a kvantumszámítástechnikában, de úgy tűnik, hogy ez az új processzor legyőzi ezeket a kihívásokat. Lényegében ez az első ilyen típusú készülék, amely hatékonyan és az elődeit sújtó problémák nélkül képes ellátni feladatát.

Ezt az eredményt nem sikerült egyedül elérni. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) szakértőivel és a QuEra Computing céggel együttműködve a Harvard csapata olyan előrelépést mutatott be, amely megváltoztatja a játékot a kvantumszámítás területén.

Technikai értelemben a csapat a Nature tudományos folyóiratban részletezi eredményeit „Újrakonfigurálható atomtömbökön alapuló logikai kvantumprocesszor” címmel. Ez a logikai kvantumprocesszor újrakonfigurálható atomok tömbjein alapul, és innovatív megközelítést sugall az eszközök megépítésével kapcsolatos technológiai kihívások kezelésére.

< figure id=" attachment_146308" aria-describedby="caption-attachment-146308" class="wp-caption aligncenter">Elkészült a világ első logikai kvantumszámítógépe, mi fog történni az összes információjával?
Dolev Bluvstein (balra) ) és Mikhail Lukin, a forradalmian új kvantumlogikai processzort létrehozó csapatból. FORRÁS: Jon Chase, a Harvard Staff fotósa

Végső soron ez a mérföldkő jelentős lépést jelent a hibatűrő és megszakításmentes kvantumszámítástechnika felé. A nagyszabású algoritmusok logikai kvantumprocesszoron való futtatásának képessége olyan előrelépést jelent, amely megnyithatja az utat a kvantumszámítás gyakorlatiasabb alkalmazásai előtt a jövőben. >

A világ lelkesen üdvözli az első operatív modell megjelenését. kvantumlogikai processzort, amely teljesítmény nemcsak az érintett tudósok találékonyságát és elhivatottságát tükrözi, hanem egy új korszak katalizátora is lehet a kvantumszámítástechnikában. Igen! Egy áttörés küszöbén állunk, amely újradefiniálja az információfeldolgozásról alkotott felfogásunkat, és egy olyan jövő felé terel bennünket, ahol a kvantumszámítás mindennapi valósággá válik.


4.7 / 5 ( 7 Szavazatok )