Eláruljuk a banánhéj meglepő előnyeit, ha összetevőként használják

Elmondjuk, milyen meglepő előnyökkel jár banánhéj összetevőként használva

Minden alkalommal, amikor elfogyaszt egy banánt, valószínű, hogy a bőr vagy a héj vége fent a szemetesben. Ha megteszi, akkor nincs egyedül, hiszen ez már megszokottá vált, bár hihetetlen előnyökkel jár ezzel. A közelmúltban végzett kutatások kimutatták, hogy ha a banánhéjat másodlagos felhasználásra adjuk, valami meglepő történik.

Az új tanulmány célja a banánhéjliszt beépítésének a búzával készült sütemények táplálkozási és antioxidáns tulajdonságaira gyakorolt ​​hatásának értékelése volt. Liszt. Nos, kiderül, hogy ha a banánhéjat kifehérítjük, megszárítjuk és lisztté őröljük, akkor a végén olyan finom terméket kapunk, amely még a búzából készülteket is felülmúlja.

Hacsak nem rajongsz a főző- és receptkönyvekért, valószínűleg figyelmen kívül hagytad ezt a trükköt. A tudósok szerint a banánhéj főzése teljesen biztonságos, emellett fontos egészségügyi előnyökkel is jár.

A csapat kekszeket készített úgy, hogy 7,5, 10, 12,5 és 15% szuperfinom búzalisztet banánhéjjal helyettesített, és összehasonlította azokat a kontroll mintákkal (banánhéjliszt nélkül). Az elemzés szignifikáns különbségeket mutatott ki a nedvesség-, fehérje- és nyerszsírtartalomban.

A kutatók biztosítják, hogy eredményeik azt mutatják, hogy a banánhéjjal dúsított sütemények jobb antioxidáns tulajdonságokkal és összes fenoltartalommal készültek, anélkül, hogy megváltoztatták volna azok tartalmát. fizikai és táplálkozási tulajdonságait, és ezek is kedvező fogadtatásban részesültek.

A banánhéjliszt elkészítéséhez egyszerűen meg kell hámozni néhány érett, egészséges banánt, majd alkalmazni kell a blansírozási technikát (egy ételt forrásban lévő vízben rövid ideig főzni), szárítani és finomra őrölni a héját. por. Végül érdemes követni az ízt, a vizsgálathoz különböző mennyiségű port kevertek össze vajjal, sovány tejporral, porcukorral, növényi olajjal és búzaliszttel, így öt adag cukros keksz készült, és már kész is volt. p>

Elmondjuk a banánhéj meglepő előnyeit, ha összetevőként használják
Valami hihetetlen történik, ha banánhéjat használnak összetevőként.

Egy kis kedvezőtlen pont az volt, hogy a banánhéjliszt mennyiségének 0-ról 15%-ra emelésével a tételekben barnább és keményebb termékeket kaptunk. De a banánhéjliszt 7,5%-os helyettesítése jobb állagú volt, és nagyobb elfogadottságot kapott a többi tételhez képest.

A legalacsonyabb helyettesítési arányú tétel is három hónapig jól eltartott. szobahőmérsékleten ; Íze a hosszú tárolási idő után megegyezett a csak búzatartalmú változatokéval. Ez jó hír, mivel lehetőséget ad arra, hogy a sütiket banánhéj liszttel dúsítsák anélkül, hogy ez befolyásolná a fogyasztók általi elfogadást.

Összefoglalva, a tudósok felfedezték, hogy a héjat ledarálva rostban, magnéziumban, káliumban és antioxidáns vegyületekben gazdag lisztet kapnak. És amikor a kenyérben és süteményben kis mennyiségű búzalisztet az új lisztre cseréltek, a pékáruk táplálóbbak voltak. Meglepő módon nem csak, hogy jobbak voltak az egészségednek, de kifejezetten elfogadható ízük is volt.

Az eredményeket az ACS Food Science & Technology szaklapban tették közzé.


4.9 / 5 ( 8 Szavazatok )