Az óceán aggasztó változása kékről zöldre figyelmezteti a NASA-t, mi a magyarázat?

Az óceán aggasztó változása kékről zöldre figyelmezteti a NASA-t, mi a magyarázat?
FORRÁS: Természet

A közelmúltban a NASA leleplező adatokat osztott meg egy érdekes jelenségről, amely zavarba ejtette a tudósokat és a világ lakosságát. Az űrkutatási hivatal szerint a globális tengerfelszín 56%-ának színe jelentős változáson ment keresztül az elmúlt két évtizedben.

A rejtély megfejtésének bravúrját az a Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) használata, amely a NASA Aqua műholdjának fedélzetén található műszer. Az adatok elemzése során a tudósok észrevehető változást figyeltek meg az óceán színében, amiből kiderült, hogy ennek a jelenségnek nagy része a zöldebb tónusnak tulajdonítható, amely átölelte a hatalmas tengeri kiterjedéseket. De miért változna meg az óceán színe?

A NASA lenyűgöző perspektívát kínál azzal, hogy elmagyarázza, hogy az óceán felszínének színe > a víz alatti ökoszisztéma mutatója. Ebben az esetben a víz tónusának átalakulása a fitoplanktonközösségekben bekövetkezett változásokat tárja fel, a mikroszkopikus méretű organizmusok, amelyek fotoszintézist végeznek, és létfontosságú szerepet játszanak a vízi táplálékhálózatban és a szénkörforgásban. Ez a kromatikus változás megerősíti az éghajlatváltozással kapcsolatos elvárásokat, és a Föld felszínének 70%-át kitevő ökoszisztémák módosulását jelzi: a mi óceánjainkban.

A vizsgálat középpontjában a trópusi és szubtrópusi régiók állnak, kizárva a magasabb szélességi fokokat és a part menti vizeket a pontosabb és megbízhatóbb eredmények érdekében. A kutatók azonnal kizárták annak lehetőségét, hogy a műanyagok vagy a szennyező anyagok felelősek a változásért, mivel ezek nem eléggé elterjedtek ahhoz, hogy nagymértékű hatást fejtsenek ki.

A Cael vezette csapat olyan tendenciát észlelt az óceán színében, amelyet bár az éghajlati modellek előre jeleztek, várhatóan 30-40 évre van szükség ahhoz, hogy megerősítsék az adatokat. Azonban egy új módszer, amely az összes látható fényt magában foglalja, szilárd eredményeket hozott, és csak 20 év alatt igazolta a tendenciát.

Az óceán aggasztó változása kékről zöldre figyelmezteti a NASA-t, mi a magyarázat?
FORRÁS: Náutica

Most nehéz pontosan meghatározni azokat az ökológiai változásokat, amelyek ezekért az új árnyalatokért felelősek. Ennek ellenére a tudósok azt sugallják, hogy ez a plankton és a törmelékrészecskék különféle kombinációinak, valamint a zooplankton esetleges beavatkozásának az eredménye. A jelenlegi információk nem adnak határozott válaszokat konkrét változásokra, de arra invitálnak bennünket, hogy a titokzatos víz alatti tartományokat a csodálkozás és a kíváncsiság újult érzésével fedezzük fel.

Amit tudunk, az az az, hogy az elmúlt két évtizedben óceánjaink rétegzettebbé váltak, ami azt jelenti, hogy a többlethő elnyeléséért felelős felszíni vizek keletkeztek. a meleg éghajlat miatt kevésbé valószínű, hogy keverednek a mélyebb, tápanyagban gazdag rétegekkel. Ez a rétegződésváltozás kedvez a tápanyagszegény környezethez alkalmazkodó planktonok elszaporodásának, ami érdekes összefüggésre utal az óceán hőmérséklete és az élénk színváltozás között. /strong> ennek tanúi voltunk.


5 / 5 ( 1 Szavazatok )