Az egyetlen bolygó, amelyet görög és nem római istenről neveztek el, tudod?

Az egyetlen bolygó, amelyet görög istenről neveztek el és nem római istenről, tudod?

A csillagászat szerelmeseinek és azon tudósoknak, akik a kozmosz tanulmányozásának szentelik magukat: érdekes megismerni azokat a rejtélyeket, amelyek a tér jelenségeire várnak. Minden alkalommal, amikor tanulunk valamit, a kíváncsiság magva táplálkozik, és tovább nő.

Ma a naprendszer növényeinek nevéről fogunk beszélni, és az egyetlen növényről. amely nem felel meg ugyanannak a mitológiának, ha nem tudod, mi az, maradj és tanulj valami újat.

Mit tudunk a Naprendszer bolygóinak nevéről?

Mint Ön is tudja, a Naprendszer bolygóinak nevéhez fűződő mitológia mélyen gyökerezik a történelemben és a kultúrában. Minden bolygót a római mitológia egy-egy alakjáról neveztek el (bár a legtöbb esetben ezeknek a bolygóknak vannak megfelelőik a görög mitológiában). Az alábbiakban a bolygók nevei mögött meghúzódó mitológiáról osztunk meg információkat:

Merkúr: A Merkúr a Naphoz legközelebb eső bolygó, és a római Merkúr istenről kapta a nevét, aki az istenek hírnöke és a kereskedelem, az utazók és a tolvajok istene. A görög mitológiában megfelelője Hermész.

Vénusz: A Vénusz a második bolygó a Naptól számítva, és a római Vénusz istennőről, a szerelem, a szépség és a termékenység istennőjéről kapta a nevét. A görög mitológiában a Vénusz egyenértékű Aphroditéval.

Föld: Saját bolygónk, Földünk nevét nem a mitológiából kapta, hanem az angolszász „eorþe” szóból származik. ami „talajt” vagy „terepet” jelent.

Mars: A Mars a negyedik bolygó a Naptól számítva, és a római Mars istenről, a háború és a pusztítás istenéről kapta a nevét. bátorság. A görög mitológiában a Mars Ares néven ismert.

Jupiter: A Jupiter a Naprendszer legnagyobb bolygója, nevét Jupiter római istenről, az istenek királyáról, valamint az ég és a mennydörgés istenéről kapta. A görög mitológiában a Jupiter Zeusznak felel meg.

Szaturnusz: A Szaturnusz lenyűgöző gyűrűiről ismert, és Szaturnusz római istenéről, a mezőgazdaság és az élet istenéről kapta a nevét. . A görög mitológiában a Szaturnusz Krónuszhoz kapcsolódik.

Uránusz: Az Uránusz az első távcsővel felfedezett bolygó, és a görög Uránusz istenről, az égbolt és az ég istenéről kapta a nevét. a titánok atyja. A római mitológiában ennek megfelelője Caelus.

Neptunusz: A Neptunusz a Naptól legtávolabbi bolygó, és Neptunusz római istenről, a tengerek és óceánok istenéről nevezték el. . A görög mitológiában a Neptunusz egyenértékű Poszeidónnal.

Az egyetlen bolygó, amelyet görög istenről neveztek el, és nem Római, ismered őt?
A Neptunusz bolygó, kredit a Canvának

Ezen a nyolc fő bolygón kívül a Naprendszerben olyan törpék is találhatók, mint a Plútó, Charon, Eris és mások, amelyek mitológiához kapcsolódó neveket is kapnak.

Amint látja, a Neptun az egyetlen isten, aki nem a római, hanem a görög kultúrából származik.

Szórakoztató tények Neptunuszról

A Neptunusz a legtávolabbi bolygó a Naptól: A Neptunusz a nyolcadik és egyben utolsó bolygó a Naprendszerünkben, és átlagosan körülbelül 4,5 milliárd kilométeres (2,8 milliárd) távolságra található. mérföldre) a Naptól. Ezzel a Naprendszer legtávolabbi bolygója.

Matematikailag felfedezve: A Neptunust 1846-ban fedezték fel Johann Gottfried Galle és Heinrich Louis d'Arrest csillagászok , de létezését korábban olyan matematikusok jósolták, mint John Couch Adams és Urbain Le Verrier. Ezek a tudósok az Uránusz pályájának egyenetlenségei miatt számították ki létezését, és végül teleszkópos megfigyelések igazolták a létezését.

A Naprendszer leggyorsabb szelei vannak: Neptunusz intenzív szeleiről ismert, amelyek akár 2400 kilométer/órás sebességet is elérhetnek (1500 mérföld/óra). Ezek a heves szelek látványos és változó felhőmintákat hoznak létre légkörében.

Gyűrűrendszere van: A Szaturnuszhoz hasonlóan a Neptunusznak is van gyűrűrendszere, bár ezek kevésbé észrevehetők . Ezek a gyűrűk por- és jégrészecskékből állnak, és öt fő ismert gyűrű van.

Ez a Nagy Sötét Folt: A Neptunusz légkörében van egy olyan tulajdonság, a „Nagy Sötét Folt”, hasonló a Jupiter Nagy Vörös Foltjához. Ez a hely egy ősi viharrendszer, amelyről úgy tartják, hogy legalább 150 éve létezik. Az újabb megfigyelések szerint azonban a Nagy Sötét Folt mérete egyre csökken.


4.8 / 5 ( 8 Szavazatok )