Az a hihetetlen hely, ahol kétszer is újévet ünnepelhetsz, és mindössze 5 km-t kell utaznod

A hihetetlen hely, ahol kétszer ünnepelheted az újévet, és csak 5 km-t kell utaznod
FORRÁS: Diario Hoy

A világ ezen sarkában egyedülálló időélményt kínálnak, amely megkérdőjelezi az időzónák által meghatározott normákat. Ez a jelenség lehetővé teszi a szerencsés látogatók számára, hogy kétszer is megünnepeljék a szilvesztert, egyszerűen átkelve a két kis sziklás szigetet elválasztó szoroson. De hogyan lehetséges ez a furcsa jelenség? A válasz a Diomede-szigetek és a Nemzetközi dátumvonal közelségében rejlik. Ez a részlet abból adódik, hogy szabványosítani kell az idő mérését az egész világon.

Az 1884-es Nemzetközi Meridián Konferencián megállapították a hivatalos referenciát, amely a Földet 24 fő időzónára osztotta fel, amelyek mindegyike 15 hosszúsági fokot ölel fel. Anemzetközi dátumvonala 180°-os meridiánon helyezkedett el, gyakorlatilag lakatlan óceáni területeket keresztezve. Bár ez az időzónák rendszere elengedhetetlen, sajátosságokat mutat a határokhoz közeli régiókban, például a Diomede-szigeteken.

Ez a két sziget , strong>Diómedes Mayor és Diómedes Minor mindössze 4 kilométer választja el egymástól, és érdekes története van. A nyugati sziget Major Diomedes Oroszországhoz, míg a keleti, Minor Diomedes az Egyesült Államokhoz tartozik. A kettő közötti időkülönbség 21 óra, nyáron 20, ami miatt a „Tegnap szigetének” és a „Holnap szigetének” is nevezték őket. Földrajzi közelségük ellenére a két ellentétes világot elválasztó vonal egyben határt jelöl két nemzet között.

A A Diomede-szigetekek tanúi voltak történelmi eseményeknek, a Klondike-i aranyláztól ahidegháború geopolitikai feszültségeiig. Ebben az időszakban a „jégfüggöny” elválasztotta Nagy- és Kis-Diómédét, majd 1948-ban a szovjet kormány áttelepítette Nagy-Diómé bennszülött lakosságát Oroszország szárazföldi részére, létrehozva a mai napig fennmaradt katonai bázist. Ez a kényszermozgás megtörte az eszkimó családokat, akik elhivatottak a halászat és a vadászat ebben az egyedülálló környezetben.

A hidegháború során jelentős mérföldkő volt 1987-ben, amikor Lynne Cox amerikai úszónő dacolva az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti feszültségekkel a Diomedes Minortól a szovjet sziget. Gesztusa a kétoldalú kapcsolatok új korszakának reményét szimbolizálta, és Gorbacsov engedélye éppen időben érkezett e békekezdeményezés végrehajtásához. Az úszó két óra öt perc alatt érte el a szovjet partot, és a feszültségek közepette a remény szimbólumává vált.

A hihetetlen hely, ahol kétszer ünnepelheted az újévet, és csak 5 km-t kell utaznod
Az egyetlen lakosság a szigeteken. FORRÁS: Wikimmedia Commons

Ha úgy dönt, hogy az év végét kétszer is megünnepeli a Diomede-szigeteken, ne feledje, hogy az alkohol tilos a Diómedes Minorben. Ez a sajátosság tovább növeli ezeknek a szigeteknek az egyediségét, amelyek nem csak az időjárás, hanem a szokások és szabályok tekintetében is egyedülálló élményt nyújtanak.

A Diómédész-szigetek azzal a sajátosságukkal, hogy kétszer élvezhetik az év végét, arra hívnak bennünket, hogy elmélkedjünk az idők és a határok bonyolultságáról világunkban. . Az időzónák létrehozásától a szigeteket meghatározó történelmi eseményekig Diomédész története emlékeztet arra, hogy az idő és a tér milyen váratlan módon találkozhat egymással hatalmas bolygónkon.


4.7 / 5 ( 6 Szavazatok )