Az 5 tünet, amely figyelmezteti Önt egy galandféreg jelenlétére a belekben

Az 5 tünet, amely figyelmeztet egy galandféreg jelenléte a belekben

Belül Az embert érintő betegségek széles köre, a bélparaziták napirenden vannak (és még inkább ebben a forró évszakban, amiben most élünk), elsősorban a fejlődésben lévő országok lakosságának étkezési szokásai miatt. Természetesen a parazitafertőzések nem kizárólag ebben a populációban, hanem emberek ezreit érintik szerte a világon.

Az egyik A legfontosabb, amit találhatunk, a Taenia solium vagy Taenia saginata laposférgek által okozott parazitózis, amelyek felnőtt korukban az ember vékonybelében élnek. . és amelyeket közismerten „galandféregként” ismernek (ez az elnevezés onnan ered, hogy méretük miatt csak egy példány élhet a bélben).

< div id= "taboola-mid-article-thumbnails">

A parazita biológiai ciklusa összetett, és fázisától (felnőtt ill. lárva) ez lesz az emberben kiváltott betegség. A lárvaállapotokat cysticerci néven ismerik, az általuk okozott betegségeket pedig cysticercosisnak, amelyek nagyon veszélyesek és az érintett személy halálát okozhatják (csak a T. solium lárvái). A felnőtt fázisok a Taenias, a vékonybélben maradnak, és a kialakult betegséget taeniasisnak nevezik. A taeniasis kialakulásához az embernek Taenia lárvaállapottal szennyezett ételt kell fogyasztania, ami a rosszul főzött húsételekben is megtalálható.

A taeniasis földrajzi elterjedése széles, de az esetek többsége a fejlődő országokban és a vidéki területeken összpontosul a rossz higiéniai körülmények miatt, amelyeken az emberi fogyasztásra szánt állatok szenvednek. Ez a betegség fontos, mivel a Taenia a gazdája által felvett táplálékban lévő tápanyagokból táplálkozik, és súlyos alultápláltságot okoz, amely ha nem kezelik, súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Az 5 tünet, amely figyelmeztet a bélféregben lévő galandféreg jelenlétére
A Taenia solium biológiai ciklusa. Jóváírás: CDC

Mik a tünetek?

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a parazitózis következtében fellépő tünetek a következők:

  • Hányinger.
  • Hasmenés
  • Hasi fájdalom
  • Akaratlan súly- vagy étvágycsökkenés .
  • A proglottidák (galandféreg-szegmensek) eltávolítása széklettel

< span style="font-weight: 400;">A megerősítő diagnózis székletminták elemzésével történik, ahol igazolják a féreg szegmenseinek vagy petéinek jelenlétét. Ha ezeket a struktúrákat megtalálják, az orvos felírja a megfelelő parazitaellenes szereket a parazita eltávolítására.


5 / 5 ( 2 Szavazatok )