A tudósok most fedezték fel, hogy az év melyik évszakában könnyebb fogyni és miért

A tudósok most fedezték fel, hogy melyik évszakban könnyebb fogyni, és miért
FORRÁS: Getty Images
A

fogyás és a fittség megőrzése olyan kihívás, amellyel manapság sokan szembesülnek az egészségtelen táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód elleni folyamatos küzdelem mellett. Azonban elgondolkozott már azon, hogy miért lehet könnyebb fogyni télen, mint nyáron? A tudomány néhány egyértelmű választ ad, amelyek megváltoztathatják a fogyásról alkotott nézetedet.

A tél és a barna zsír tudománya

Különböző tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a fogyás könnyebben elérhető télen, mivel a szervezet egyedi választ ad a >hidegre. Amikor alacsony hőmérsékletet tapasztalunk, testünk hajlamos egy speciális zsír, az úgynevezett barna zsír termelésére. Ellentétben a fehér zsírral, amely a hasban halmozódik fel, és hozzájárul a túlsúlyhoz, a barna zsír döntő szerepet játszik a szervezet hőszabályozásában.

< p>Ez a barna zsír képes hőt termelni a fehér zsír elégetésével, ami viszont elősegíti a fogyást. Ellentétben azzal a korábbi vélekedéssel, hogy ez a fajta zsír csak a csecsemőkben volt jelen, az újabb kutatások kimutatták, hogy a gyors anyagcserével rendelkező embereknél általában nagyobb mennyiségű barna zsír.
Hogyan használd a hideget saját előnyödre?

Tehát hogyan használhatjuk fel a tél hidegét az anyagcsere serkentésére és a fogyás elősegítésére? Aszakértők azt javasolják, hogy a szokásosnál valamivel könnyebb ruházatban menjünk sétálni vagy edzeni, ami lehetővé teszi, hogy tűrhető hideget érezzünk. Az ötlet nem az, hogy veszélyes módon tegye ki magát a hideg hatásának, hanem inkább az anyagcsere serkentése fizikai tevékenység közben.

Ezen kívül ajánlott legalább naponta egyszer hagyni magunkat, hogy néhány percig a normálisnál kevésbé melegedjünk, még a házban is. Ez a rövid találkozás a hideggel serkentheti a barna zsír termelődését, ezáltal felgyorsíthatja az anyagcserét.

A tudósok most fedezték fel, hogy melyik évszakban könnyebb fogyni és miért
FORRÁS: Canva
Az anyagcsere serkentése biztonságos módszerek

Míg a tél egyedülálló lehetőséget kínál a hideg előnyeinek kihasználására, vannak biztonságos és hozzáférhető módszerek a anyagcsere az év bármely szakában. Hasznos lehet, ha hetente kétszer-háromszor 15 percig jeges vagy hideg borogatást alkalmazunk a nyak hátsó részén, ahol általában a barna zsír található. Ez a folyamat növelheti a barna zsír mennyiségét, és megkönnyítheti a felhalmozódott fehér zsír elégetését, ami fokozatos fogyáshoz vezethet.

Létfontosságú megjegyezni, hogy egyes szélsőséges módszerek, mint például a jeges merítés vagy a krioterápia, nem biztos, hogy biztonságosak vagy nem mindenki számára hozzáférhetők. Ezért a jég helyi módon történő alkalmazása életképes és kevésbé kockázatos lehetőségként jelenik meg.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a fogyás > az egészséges nem csak az anyagcsere serkentéséről szól, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozásról és a rendszeres testmozgásról is. Ezek a tényezők a test hidegre adott reakcióinak megértésével együtt kulcsfontosságúak lehetnek a súlycélok hatékony és fenntartható eléréséhez.


5 / 5 ( 1 Szavazatok )