A tudósok most fedezték fel, hogy a csecsemők születésük előtt nyelvet vesznek fel, így csinálják

A tudósok most fedezték fel, hogy a csecsemők születésük előtt nyelvet vesznek fel, így csinálják
FORRÁS: Canva

A nyelv időtlen idők óta alapvető eszköz, amely összeköti az embereket, és alakítja a világról alkotott tapasztalatainkat. De vajon elgondolkozott már azon, hogy mikor és hogyan kezdődik ez a csodálatos nyelvi utazás egy emberi lény életében?

Kapcsolatunk a nyelvvel Jóval azelőtt kezdődik, hogy megtennénk az első lépéseket, vagy kimondanánk első szavainkat. A Padovai Egyetem (Olaszország) friss tanulmánya szerint úgy tűnik, hogy a babák már születésük előtt elkezdik felfedezni a nyelvet. Ez a kinyilatkoztatás megkérdőjelezi a hagyományos hiedelmeket, és arra hív bennünket, hogy elmélyüljünk a születés előtti fejlődés titkaiban, valamint az anya és gyermeke közötti egyedülálló kapcsolatban.

A történelem során a leendő anyáknak azt tanácsolták, hogy beszéljenek csecsemőikkel miközben még az anyaméhben vannak, ezt a gyakorlatot, bár nem volt tudományos alapja, sokan követték. Ez az új tanulmány rávilágít a korai interakció fontosságára, és megmutatja, hogy az emberi csecsemők hihetetlen módon már születésük előtt elkezdik elsajátítani a nyelvet.

A Science Advances folyóiratban közzétett eredmények arra utalnak, hogy a csecsemők hallóképessége a terhesség 24. és 28. hete között fejlődik ki. Ez a döntő időszak egybeesik azzal az idővel, amikor az anyákat arra ösztönzik, hogy beszéljenek babáikkal az anyaméhben. Az idegi oszcillációk elemzése révén a kutatók felfedezték, hogy az újszülöttek agyi tevékenységében hosszú távú összefüggések mutatkoznak, miután verbális stimulációt kaptak, különösen az anya hangját.

A méh, az a barátságos környezet, ahol a leendő ember fejlődik, sajátos szűrőként működik. Csökkenti a 600 hertz feletti frekvenciákat, elnyomja az egyes kiejtési hangokat, de megőrzi a prozódiát, vagyis a beszéd dallamát és ritmusát. Ez a jelenség arra utal, hogy a csecsemők már születésük előtt elmerülnek anyjuk nyelvének gazdag kárpitjában.

Honnan tudhatjuk, hogy ezek a kis lények valóban tanulnak az anyaméhben töltött idejük? Nos, a kutatók azt figyelték meg, hogy az újszülöttek előnyben részesítették anyjuk hangját más női hangokkal szemben. Ezen túlmenően más hangokhoz képest affinitás alakult ki bennük az anyjuk beszédmódjához a terhesség alatt. Ez a korai kapcsolat a magzat és az anya nyelve között a születés előtti tanulás olyan szintjére utal, amelyről korábban nem voltunk tudatában.

Egy lenyűgöző tesztet végeztek 49 francia expozíciónak kitett újszülötttel, akiknek átlagéletkora 2,39 nap volt. Célja? Mérje meg neurológiai aktivitásukat elektroencefalogram segítségével, miközben három különböző nyelvet hallgattak: franciául, spanyolul és angolul. A csecsemők már születésük előtt ki voltak téve a francia nyelvnek, míg a spanyol és az angol nyelvet választották ismeretlen nyelvként a születés előtti tapasztalatok hatásainak tanulmányozására.

A tudósok most fedezték fel, hogy a csecsemők már születésük előtt nyelvet vesznek fel, így csinálják
FORRÁS: Canva

Az eredményekből kiderült, hogy az újszülöttek megkülönböztethetik azokat a nyelveket, amelyek ritmikusan változtak, még ha nem is ismerték őket. Azonban nem ugyanazt a képességet mutatták a hasonló ritmusú nyelvek megkülönböztetésére. Ez a felfedezés az újszülött agyának veleszületett érzékenységére utal bizonyos ritmusminták felvételére, utalva arra az elképzelésre, hogy a nyelvtanulás már a születés előtt megkezdődik.

Az izgalmas felfedezések ellenére a kutatók továbbra is igyekeznek megérteni a titokzatos neurológiai jelenséget. olyan mechanizmusok, amelyek lehetővé teszik az agy számára, hogy tanuljon a nyelvből. A kulcskérdés az, hogy a prenatális nyelvi stimuláció dinamikus változásokat indukál-e az újszülöttek agyi tevékenységében, ezzel elősegítve a tanulást, illetve hogy ez a moduláció specifikus-e a születés előtt hallott beszédtípusra.


5 / 5 ( 2 Szavazatok )