A tudósok aranytartalékot fedeznek fel a legkevésbé várt helyen: ezeknek a fáknak a leveleiben

A tudósok aranytartalékot fedeznek fel a legkevésbé várt helyen: e fák leveleinél
Képek forrása: verdeyazul.diarioinformacion.com / thisdesing | Shutterstock

A természet olyan csodálatos, hogy néha meglep minket mindennel, amit felfedezünk, és olyan helyeken rejtőzik, amelyeket a legkevésbé gondolunk. És ennek egyik esete az, hogy aranytartalékot találtak egy olyan helyen, amelyre nem számítottak: egy fanemzetségben, amely széles körben ismert, mert a világ nagy részén elterjedt: az eukaliptuszban.

< p>A Az eukaliptuszfa (Eucalytpus L'Her), a Myrtaceae családjába tartozó nemzetség, Ausztráliában őshonos, és erdei monokultúrákban használják cellulózpép előállítására az ipar számára. Papírgyár, amellett, hogy rendelkezik magas díszértékkel bír.

És bár hihetetlennek tűnhet, ausztrál tudósok egy csoportja tanulmányt végzett ezekre a gyönyörű óriásokra vonatkozóan, és egy elképesztő leletre jutott. Ez a tudóscsoport, a Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Szervezet (CSIRO) tagjai felfedezték, hogy az eukaliptuszfák a Kalgoorlie régióban, Nyugat-Ausztrália államban képesek vezetési rendszerükön (gyökerek, xylem) keresztül az aranyrészecskéket elvezetni a földből. és floem), lerakják a nemesfémet leveleikben és ágaikban.

Ezeknek a fáknak a gyökerei több méterrel a fátyol alá nyúlnak. őrölni, hogy vizet találjon, és felszívja az azon a helyen talált aranyat is. Ez a fém azonban valószínűleg mérgező a növényekre, ezért az eukaliptuszfák olyan védekezési mechanizmust fejlesztettek ki, amely képes az aranyrészecskéket a leveleiken és ágaikon keresztül szállítani, majd a talajba dobni.

„Úgy gondoljuk, hogy a fák hidraulikus szivattyúként működnek, éltető vizet szívnak ki gyökereikből, és ezáltal kis oldott aranyrészecskéket juttatnak el az érrendszeren keresztül a lombozatba” magyarázta Mel Lintern, az Ausztrál Tudományos és Ipari Kutatások Közösségének geokémikusa és a fent említett tanulmány szerzője.

A tudósok aranytartalékot fedeznek fel a legkevésbé várt helyen: e fák levelei
Képek forrásai: Unsplash

Ezért a tudósok biztosítják, hogy ezeknek a fáknak a leveleiben a fém jelenléte arra utal, hogy vannak aranylerakódások több méter mély, a Nature Communication magazinban jelent meg, így ezek a fák egyszerű módszert jelenthetnek az elem helyének meghatározására.

"Sok egyszerű betétet találtunk Ausztráliában és a világ más helyein is" - kommentálta Lintern. “Most megpróbáljuk megcélozni a nehezebbek felkutatását, amelyek több tíz méteres folyami üledék és homokdűnék alatt vannak eltemetve. És ezek a fák módszert adnak, hogy ezt elérjük.”

Az eukaliptusz levelek elemzésére használt módszer az ausztrál szinkrotron, egy anyagot lebontó röntgengép volt. megerősíti az arany jelenlétét a fák leveleiben, ágaiban és kérgében.

A mennyiségek azonban kicsik, ezért Linter hozzátette: „Számítást végeztünk, és 500 fára lenne szükségünk. aranylelőhelyben, hogy annyi aranyat vonjanak ki magukból a fákból, hogy gyűrűt készítsenek.” És bár a tudósok célja nem az, hogy kivonják az elemet a fákból, szándékuk szerint a nagy mélységben lévő aranylerakódások indikátoraként kívánják használni őket.

“Nemcsak úgy gondoljuk, hogy ez egy módja annak, hogy a feltárásba fektetett pénzt jobban kihasználjuk, mert ezeknek a lelőhelyeknek az elemzése meglehetősen költséges lehet, hanem minimalizálja a környezeti károkat is, mert Nagyon kis mintát veszünk magukból a fákból, valamint a földről gyűjtött levelekből és ágakból" – zárta gondolatait Linter. És bár csak az aranyat említették, a szakemberek elmondták, hogy ugyanezzel a technikával más ásványokat is lehet találni, mint a vas, a réz és az ólom a világ más helyein.


4.3 / 5 ( 3 Szavazatok )