A tudományos felfedezés, amely teljesen ellentmondhat Einstein relativitáselméletének

A tudományos felfedezés, amely ellentmondhat Einstein relativitáselmélete

A Michigani Egyetem izgalmas közelmúltbeli tanulmánya felkavarta a tudomány vizét azzal, hogy Albert Einstein híres < strong>A relativitáselméletben kérdéses lehet. Ha olyan vagy, mint a legtöbbünk, és nem egy fizikus zseni, ne aggódj; Ezt egyszerűen és izgalmas módon elmagyarázzuk Önnek.

Először is beszéljünk arról, ki volt Albert Einstein. Ez a német tudós több mint egy évszázaddal ezelőtt megváltoztatta elképzeléseinket a térről és az időről a relativitáselméletével. Amit tett, az az volt, hogy elmagyarázta, hogyan működik a gravitáció. Az új tanulmány szerint azonban előfordulhatnak repedések a tudományos remekművükön.

Mit fedeztek fel a tudósok a Michigani Egyetemről? Azt sugallják, hogy a kozmikus struktúrák az univerzumban lassabban növekednek, mint azt Einstein megjósolta. Ez olyan, mintha valaki egy kis nézeteltérést talált volna egy nagyszerű tudományos könyvben. Izgalmas!

A jobb megértéshez tekintse az univerzumra, mint egy óriási rejtvényre. Kezdetben apró anyagcsomók lebegtek, mint egy kirakós darabok. Idővel ezek a darabok összeálltak és galaxisokat alkottak. De itt van a meglepetés: az új tanulmány szerint úgy tűnik, hogy ez a folyamat lassabban megy végbe, mint gondoltuk.

És tudod, mi más? Az univerzumban létezik valami, amit „sötét energianak” neveznek. Ez az energia olyan, mint egy titokzatos erő, amely az univerzum tágulását idézi elő. De az a furcsa, hogy úgy tűnik, furcsa hatással van a kozmikus struktúrákra is. Ahelyett, hogy segítené a növekedésüket, lelassítja őket.

Képzeld el, hogy egy tömbből álló tornyot építesz, de valaki ugyanakkor húzza a torony alját. Valahogy ez történik az univerzumban. A gravitáció, amely olyan, mint a tárgyak közötti vonzóerő, azt akarja, hogy a struktúrák növekedjenek, de a sötét energia ellentétes irányba húzza őket.

A tanulmány vezető szerzője, Minh Nguyen a következőképpen magyarázza ezt: „A gravitáció erősítőként működik, amely a dolgokat növekedésre készteti, de a >sötét energiafékként működik, lelassítva ezt a növekedést.” Tehát alapvetően ez a két erő egyfajta „kozmikus harcban” áll, amely befolyásolja a struktúrák kialakulását az univerzumban.

Hogyan jutottak ezekre a következtetésekre? A Michigani Egyetem tudósai valami úgynevezett „kozmikus mikrohullámú háttér”-et használtak. Bonyolultan hangzik, igaz? De ne aggódj, mi leszünk egyszerűek. Mintha lenne valami fényképezőgépük, amivel a korai időkben, nem sokkal az ősrobbanás után képeket készíthetnek az univerzumról.

A tudományos felfedezés, amely teljesen ellentmondhat Einstein relativitáselméletének
FORRÁS: National Geographics

Ezek a „fotók” fotonok formájában készültek , amelyek a fény részecskéi. Miközben ezek a fotonok áthaladnak a univerzumban, az általuk talált óriási kozmikus struktúrák gravitációja befolyásolja őket. útjukban. A tudósok azt vizsgálják, hogy ezek a fotonok hogyan torzulnak el, hogy jobban megértsék, hogyan oszlik el az anyag a univerzumban. Mintha az univerzum ujjlenyomatait néznék.

Összefoglalva tehát, ez az izgalmas tanulmány azt sugallja, hogy Einstein relativitáselméletét szükség lehet egy kis felülvizsgálatra. Megmutatja nekünk, hogy a kozmikus struktúrák növekedése bonyolultabb, mint gondoltuk, folyamatos harc folyik a gravitáció és a sötét energia között.

Ez a felfedezés nem csak lenyűgöző, de abban is segít, hogy jobban megértsük, hogyan működik az univerzum. művek. A tudomány egy állandó felfedezőút, és az ehhez hasonló tanulmányoknak köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk a kozmosz titkainak megfejtéséhez. Ki tudja, milyen titkok várnak még ránk a csillagokban?


5 / 5 ( 4 Szavazatok )