A törvényszéki nyomozók így tudják, kinek az ujjlenyomatát találják meg a tetthelyen.

Így tudják a törvényszéki nyomozók, hogy kinek az ujjlenyomatát találják meg a tetthelyen
FORRÁS: Syda Productions

A kriminalisztika a rejtélyek megfejtésének és az igazságszolgáltatás alapvető pillére. Az e területet alkotó különféle tudományágak közül az ujjlenyomatvétel vagy az ujjlenyomatok tanulmányozása kulcsfontosságú eszköz. De hogyan működik valójában az ujjlenyomatok azonosításának és felfedésének ez a módszere? Ebben a jegyzetben elmeséljük az ujjlenyomatok mögött rejlő titkokat, és feltárjuk a törvényszéki kémiában használt technikákat, hogy felfedezzük az egyes jelekben rejlő igazságot, és ami a legjobb az egészben, hogy kinek a tulajdonosa.

A ujjlenyomat

Az ujjlenyomatot, azt a kis látható vagy öntött lenyomatot, amelyet kezünknek a felületen való egyszerű érintkezésével hagyunk magunk után, a törvényszéki tudomány örökítette meg. csalhatatlan eszköz a személyazonosításhoz. Az ezt a módszert övező mítoszokkal ellentétben az ujjlenyomatok az ujjak papilláris bordáinak sajátosságai miatt minden egyén egyediek. Ez az ujjlenyomatként ismert rajz lesz az ujjlenyomat alapja, egy olyan tudománynak, amelyet az örökkévalóság, a változatlanság és a változatosság elve irányít.

< h5> Az ujjlenyomatok típusai

Két fő típusa van az ujjlenyomatoknak: a természetes, amelyek eredendően az ujjakban találhatók, és mesterségesek, amelyeket tinták, anilinek vagy olajok felhasználásával hoztak létre különféle felületeken. Ezek az ujjlenyomatok, ha gondosan elemezzük, a bírósági, rendőrségi és törvényszéki azonosítás kulcsává válnak. Bár a genetika fejlődött, az ujjlenyomatok továbbra is a személyazonosítás legmegbízhatóbb formája a bűnügyi nyomozások során.

Így tudják a törvényszéki nyomozók, hogy kinek az ujjlenyomatát találják meg a tetthelyen
FORRÁS: Getty Images
Az igazságügyi kémia és vonatkozásai >

A törvényszéki kémia hatalmas területén belül a kutatás három alapvető szempontra oszlik. Először is a genetikai tesztek, amelyek dekódolják a genetikai kódot biológiai mintákból. A toxikológiai tesztek ezzel szemben a szervezetben lévő kémiai vegyületek elemzésével igyekeznek megállapítani a halál okát. Végül pedig az ujjlenyomatok fejlesztése a személyazonosítás elengedhetetlen eszközeként tűnik ki, mivel egyedülálló és megbízható módszer.

Az ujjlenyomatok felfedése

Az ujjlenyomatok fényképezésére és azonosítására használt technikák változatosak és specifikusak. Az üvegen lévő látens ujjlenyomatoktól az átlátszatlan tárgyakon vagy tükrökön lévőkig a törvényszéki tudomány zseniális módszereket alkalmaz az egyedi jelekben rejtőző információk feltárására. A sötét hátterek, a háttérvilágítás és a különböző porfelfedő szerek használata néhány olyan stratégia, amellyel a látens ujjlenyomatok láthatóvá, szabad szemmel észrevehetetlenné teszik a pórusokból kiürülő vegyi anyag miatt.

A törvényszéki nyomozók így tudják, kinek az ujjlenyomatát találják meg a tetthelyen
FORRÁS: Mehaniq-Canva
Mítoszok megfejtése

Egyes téves hiedelmekkel ellentétben a látens nyomatok és az ujjlenyomatok nem ugyanaz. A látens lenyomatok az ujjbegyek, a kézfejek és a talpak által hagyott rejtett nyomok, míg az ujjlenyomatok az ujjbegyek által hagyott látható rajzok. egy felület. A látens nyomatok fejlesztése fizikai és kémiai módszerek alkalmazását foglalja magában, amelyek közül a portechnika a legegyszerűbb és leghatékonyabb.

A törvényszéki tudomány, különösen az ujjlenyomat, olyan nagyon fontos technikákat és módszereket tár fel, amelyek túlmutatnak az általános felfogáson. Az ujjlenyomatok egyediségükkel és rejtélyek megfejtésére alkalmas képességükkel továbbra is a bűnügyi nyomozás elengedhetetlen eszközei.


5 / 5 ( 2 Szavazatok )