A SAT így jár el, ha felfedezi, hogy pénzt tart a matrac alatt

A SAT így fog eljárni, ha azt észleli, hogy pénzt tartasz a matrac alatt
FORRÁS: Getty Images

Mexikóban az Adóigazgatási Szolgálat, más néven SAT, az a szervezet, amely az adófizetőktől származó pénzeszközök beszedéséért és az ország adótörvényeinek betartásáért felelős. Fő funkciója annak biztosítása, hogy mindannyian tisztességesen és átláthatóan fizessük adónkat. Mostanában felmerült a kérdés, hogy az egyszerű művelet, ha pénzt tartanak a matrac alatt, ráhelyezhet-e valakit a SAT radarjára.

Gyakran láthatunk olyan embereket, akik megtakarításai kismalacában, van egy vállalkozása, ahol csak készpénzt fogad el, vagy egyszerűen számlákat tart, attól tartva, hogy a bankok visszaélnek a pénzével, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják a kártya működését, legyen az betéti vagy hitelkártya.

Gyakori, hogy egyesek úgy döntenek, hogy nem tartanak kapcsolatot abankintézetekkel, akár bizalmatlanság, személyes preferenciák, akár egyszerűen a díjak és jutalékok elkerülése miatt. Ez a tény azonban nem mentesít senkit az adózási kötelezettsége alól, és itt vetődik fel a kérdés: érdekelheti-e a SAT azokat, akik úgy döntenek, hogy megtakarított készpénzt otthon tárolnak?

A matrac alá rejtett pénz, bár biztonságérzetet nyújthat a banki díjak elkerülésével és a készpénz gyors hozzáférésének lehetőségével. Baleset vagy lopás esetén az elvesztés lehetősége nyilvánvaló hátrány. De ezeken a kellemetlenségeken túl a SATnak oka lehet a vizsgálatra, ha nagy összegű, be nem jelentett készpénzt fedez fel.

A SAT figyelmének oka abban rejlik, hogy a be nem jelentett készpénzt pénzmosás jeleként fogják fel. Az adóhatóság esetében az egyén birtokában lévő nagy mennyiségű készpénz bejelentésének elmulasztása adóelkerülési kísérletként vagy akár adócsalásként is értelmezhető. A kulcs itt az átláthatóság hiánya a pénzeszközök eredetét illetően.

Bár nem illegális, ha készpénz van otthon, a mexikói törvények előírják nyilatkozattételi kötelezettség és eredetének bizonyítására szolgáló eszközök. Az említett pénzeszközök jogszerűségét alátámasztó dokumentumok hiánya jogi következményekkel járhat.

A SAT így jár el, ha azt észleli, hogy pénzt tartasz a matrac alatt
FORRÁS: Getty Images

Fontos hangsúlyozni, hogy nincs konkrét összegpénzmosásnak vagy adócsalásnak minősülő, de a jövedelembevallás elmulasztásáért kiszabható bírság10 ezer és 100 ezer peso között mozog. Ezenkívül hozzáadódik a be nem jelentett összeg után fizetendő adó is, 35 százalékos ISR kulccsal.

Ez egyértelmű, a választás megtartása pénz a matrac alá, bár kényelmes és problémamentes alternatívának tűnik, nem mentesül az adófizetési kötelezettség alól. ASATnak kötelessége biztosítani az adófizetők jövedelmének jogszerűségét és átláthatóságát, és e kötelezettségek be nem tartása pénzügyi és jogi szankciókat vonhat maga után.


5 / 5 ( 5 Szavazatok )