A NASA most találta meg az Univerzum legnagyobb vízkészletét, és ez nem a Földön található

A NASA most találta meg a a legnagyobb vízkészlet az Univerzumban, és nem a Földön található

A legnagyobb víztömeg Az univerzumban valaha észlelt víz körülbelül 140 milliárdszor annyi, mint a Föld óceánjaiban. A legmeglepőbb az egészben az, hogy egy szupermasszív fekete lyukat hajt végre!

A leleteket a két csillagászcsoport valamivel több mint egy évtizede mutatta be. A víz körülvesz egy hatalmas, aktív kvazár fekete lyukat, több mint 12 milliárd fényévre. A kvazárok olyan aktív galaxismagok, amelyekben egy szupermasszív fekete lyuk anyagot von ki a környező korongból – vagyis táplálkozik. Egyes kvazárokban a fekete lyuk olyan sugarat hoz létre, amely közel fénysebességgel lövell ki.

Mert a fénynek több mint 12 milliárd évet utazunk, hogy elérjük teleszkópjainkat, olyan vizet látunk, amely csak körülbelül 1,8 milliárd évvel az Ősrobbanás után volt jelen. Ez teszi ezt a felfedezést az eddig ismert legnagyobb és legrégebbi vízkészletté.

A NASA most találta meg a legnagyobb víztartalékot az Univerzumban, és az nincs a Földön
Ez a művész koncepciója az APM 08279+5255-höz hasonló kvazárt illusztrál. (Köszönetnyilvánítás: NASA/ESA).

A kvazárt egy hatalmas fekete lyuk táplálja, amely folyamatosan felemészti az őt körülvevő gáz- és porkorongot. Evés közben a kvazár hatalmas mennyiségű energiát köp ki. Hihetetlenül fényesek, és óriási távolságból is észlelhetők, a legtávolabbi objektumok pedig viszonylag könnyen észlelhetők.

Csillagászcsoportok egy APM 08279+5255 nevű kvazárt tanulmányoztak, amelyben egy 20 000 fekete lyuk található. A NASA szerint több milliószor nagyobb tömegű, mint a Nap, és annyi energiát termel, mint egymilliárd nap. A víz gőz formájában van, és a fekete lyuk körül egy több száz fényév méretű gáznemű területen oszlik el. Egy fényév csaknem 9,5 milliárd kilométer.

A NASA nemrég találta meg a világ legnagyobb vízkészletét Univerzum, és nincs a Földön

“Jelenléte azt jelzi, hogy a kvazár fürdik gáz röntgensugárzással és infravörös sugárzással, és hogy a gáz csillagászati ​​mércével mérve szokatlanul forró és sűrű. Bár a gáz hűvös, 63 Fahrenheit-fok (mínusz 53 Celsius-fok), és 300 milliárdszor kisebb sűrűségű, mint a Föld atmoszférája, mégis ötször melegebb és 10-100-szor sűrűbb a tipikusnál. Az olyan galaxisokban, mint a Tejút. tisztviselők közleményben írják.

A vízgőz és más molekulák, például a szén-monoxid mérései alapján a csillagászok azt sugallják, hogy elegendő gáz van a fekete lyuk táplálásához, amíg az mérete körülbelül hatszorosára nő. Bár ez nem világos, mivel a gáz egy része csillagokká kondenzálhat, vagy kilökődhet a kvazárból.

Bizonyára ez még mindig nincs sokak fejében, hiszen sokáig azt hitték, hogy a Föld egyedülálló és kiváltságos hely, amely vizet tartalmaz. De mindenhol van víz, sőt, ez az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló molekula. Víz keletkezik, amikor két hidrogénatom és egy oxigénatom találkozik, így elméletileg sok víz lehet a világűrben.


5 / 5 ( 3 Szavazatok )