A legújabb felfedezések azt állítják, hogy mások nem szeretik a kedvenc ételedet a nyelveden lévő szerkezet miatt

A legújabb felfedezés megerősíti, hogy mások nem szeretik kedvenc ételedet a nyelveden lévő szerkezet miatt
FORRÁS: Getty Images

A nyelve ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomatai, egy összetett és kifinomult szerkezet, amely túlmutat a széles nyelvek, rövid vagy rövid nyelvek egyszerű megkülönböztetésén. hosszú. A közelmúltban az Edinburghi Egyetem és a Leedsi Egyetem kutatói által végzett tanulmány feltárta, hogy nyelveink ugyanolyan egyediek, mint mi magunk, és ezek a különbségek befolyásolhatják, hogy mit szeretünk és mit nem szeretünk az étkezés során.

Első pillantásra a nyelvünk egységesnek tűnhet, de a 3D-s elemzés meglepően sokféle formát és mennyiséget tár fel a papillák, a felszínt borító kis, húsos kidudorodások alakjában és mennyiségében. a nyelv. Rayna Andreeva, doktorandusz és a tanulmány vezető szerzője megosztja, hogy egyetlen papilláról 48%-os pontossággal tudtak azonosítani egy személyt egy csoportos vizsgálat során. 15 résztvevő.

A nyelvünk egyedisége nem csak a papillák számában korlátozódik, hanem abban is, ahogy ezek a struktúrák elfogadják őket. Meglepő módon egyetlen papilla elemzése lehetővé tette egy személy nemének és életkorának közepes pontosságú előrejelzését, 67-75% közötti értékkel. Ez a felfedezés megnyitja az ajtót annak megértéséhez, hogy nyelvünk hogyan használható az emberek egyedi azonosítására, például ujjlenyomatok alapján.

De hogyan kapcsolódik ez bizonyos ételek iránti preferenciánkhoz és mások elutasításához? A válasz a nyelvünkben rejlik, és abban, hogy ez hogyan befolyásolhatja az ízekérzékelésünket. A gombákra emlékeztető gomba alakú papillák, amelyek a nyelv szélein és hegyén helyezkednek el, kulcsot jelenthetnek annak megértésében, hogy egyesek miért nem élvezik az erősséget. >keserű csokoládé vagy citrom. Azok, akiknél több ilyen papillák van, sokkal nagyobb intenzitással tapasztalhatják meg ezeket az ízeket.

Nemcsak a mennyiségről van szó, hanem a mechanikai funkciókkal rendelkező papillákról is, amelyek lehetővé teszik, hogy a nyelv érezze a textúrát és az általunk fogyasztott élelmiszerek súrlódása. Annak megértése, hogy miért részesítünk előnyben bizonyos ételeket másokkal szemben, hatással lehet az egészségesebb, ízlésünknek jobban tetsző állagú ételek tervezésére.

Legutóbbi lelet megerősíti, hogy mások nem szeretik a kedvenc ételedet a nyelvedben lévő szerkezet miatt
Ízlelőbimbók. FORRÁS: Getty Images

Rayna Andreeva hangsúlyozza annak fontosságát, hogy ne korlátozódjon csak az ízre, mivel a textúra > erős> az étel is örömet okoz. Az étkezési élménynek ez a holisztikus megközelítése kulcsfontosságú lehet az egészségesebb, mindenki számára vonzóbb ételek kialakításában.

Az érdekesség itt még nem ér véget; A kutatás felveti annak lehetőségét, hogy kapcsolatokat tárjunk fel nyelveink egyénisége és betegségei között. Bár ez egy olyan út, amelyet még be kell járniuk, Andreeva megemlíti, hogy megvizsgálják, hogy apapillák alakja és elterjedése utalhat-e bizonyos egészségügyi állapotokra. Például említi a Sjögren-szindrómát, egy autoimmun betegséget, ahol a filiform papillák alakja a szindrómához kapcsolódik.

< Bár ez a kapcsolat a nyelv alakja és a betegség között még több kutatást és adatot igényel, diagnosztikai eszközként való alkalmazásának lehetősége érdekes. Többet elárulhat az egészségünkről, mint azt valaha is el tudnánk képzelni?

5 / 5 ( 3 Szavazatok )