A kutyák tudják, ha gazdájuk meghalt, és ez történik velük

A kutyák tudják, mikor halt meg a gazdájuk, és ez történik velük
FORRÁS: mdz
A

kutyák, az ember legjobb barátai, a történelem során hűséges társak voltak. Az emberekkel való kapcsolatuk túlmutat egy egyszerű kisállat-tulajdonos kapcsolaton; Ez egy mély érzelmi kapcsolat, amelyet sokan megtapasztaltunk. A közelmúltban a tudomány rávilágított ennek a kapcsolatnak egy különösen megrendítő aspektusára: a kutyák reakciójára gazdáik elvesztésére.

Történelmileg kutyás A hűség olyan történetekben is megmutatkozott, mint Hachiko, az ikonikus japán kutya, aki több mint kilenc évig várt elhunyt gazdája visszatérésére. Néhányan azonban azzal érveltek, hogy a Hachikóhoz hasonló esetek kivételt képeznek, és a tudomány a téma iránt érdeklődve úgy döntött, hogy tovább vizsgálja. Erin Hecht, a kutyák viselkedésére szakosodott evolúciós biológus arra vállalkozott, hogy megfejtse a hűséges társaik és gazdáik közötti érzelmi kapcsolat titkait.

A kölyökkutyák érzése

Alapos kutatás után Hecht leleplező következtetésre jutott. Felfedezte, hogy a kutyák szorongást tapasztalhatnak, amikor elszakadnak gazdáiktól, ez a jelenség sok állatbarát számára nem idegen. Ez a szorongás például akkor nyilvánul meg, amikor a gazdik kimennek dolgozni, és egyedül hagyják otthon kedvenceiket. Hecht tanulmánya azonban mélyebb fordulatot vett a tulajdonos halálának kérdésével.

A szakértő megállapította, hogy a gazda halála a kutyának végleges elszakadást jelent, ami hasonló érzést kelt bennük, mint amit emberként tapasztalunk. > amikor elveszít egy szeretett személyt. A Hecht által elemzett hormonális és viselkedési válaszok azt mutatták, hogy a kutyák érezhetően és jelentős mértékben érzik gazdáik hiányát. Ez a kapcsolat túlmutat az egyszerű társaságon; Ez egy érzelmi kapcsolat, amely mély szorongást okozhat a kutyákban.

Extrém esetekben a Hecht feltárja, hogy ez a szorongás aggasztó viselkedést válthat ki a kutyákban, például depressziót vagy akár önpusztító és agresszív cselekedeteket. Ezek a megállapítások további kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a szenvedés mértéke vagy ezek a viselkedések a kutyafajtától függően eltérőek-e, így lehetőség nyílik a jövőbeli kutatások számára, amelyek a kutyák érzelmi reakcióinak sokféleségével foglalkoznak.

< p>Fontos megérteni. hogy akárcsak mi, akutyák az érzelmek teljes skáláját élik meg, az örömtől a szomorúságig és fájdalomig. Egy szeretett személy, jelen esetben atulajdonos elvesztése mélyen befolyásolja a hűséges szőrös barátokérzelmi jólétét. Bár nem tudják szóban kifejezni fájdalmukat, tetteik és viselkedésük egyértelműen jelzik szenvedésüket.
A kutyák tudják, mikor halt meg a gazdájuk, és ez történik velük
FORRÁS: Getty Images
Hogyan tudjuk mi, emberek, kezelni ezt az egyedülálló érzelmi kapcsolatot?

Először is, a kutyák érzelmi érzékenységének felismerése kulcsfontosságú. Nem egyszerűen társállatok; Olyan lények, akik összetett és mély érzelmeket élnek át. Fájdalmuk iránti empátia és megértés elengedhetetlen ahhoz, hogy a nehéz időkben, például gazdájuk elvesztése esetén megkapják a szükséges támogatást.

Ezenkívül , strong>a tulajdonosok szerepe elengedhetetlen a szorongás és a fájdalom kezelésében a kutyáknál. A következetes rutinok kialakítása, a szeretet és a figyelem biztosítása, valamint a kedvenceink életében való jelenlét hatékony módja annak, hogy enyhítsük az elszakadás és a veszteség érzelmi hatását. Hasonlóképpen, ha iránymutatást kérünk a kutyák viselkedésével foglalkozó szakemberektől, az hasznos lehet négylábú barátaink érzelmi szükségleteinek jobb megértéséhez.


5 / 5 ( 1 Szavazatok )